nederland

MH17 en zwarte lijst: daarover spreekt Bert Koenders in Moskou

Door Tom Reijner - 05 juni 2015

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is naar Moskou gevlogen voor overleg met zijn Russische collega Sergej Lavrov. De twee bewindslieden hebben veel te bespreken.

Het is het eerste bezoek aan Rusland, nadat hij in oktober vorig jaar Frans Timmermans opvolgde als minister van Buitenlandse Zaken. En er staat veel op de agenda in Moskou.

Daders

Het ministerie meldt dat er zal worden gesproken over de noodzaak tot vervolging van de daders van het neerhalen van vlucht MH17, waarbij in juli vorig jaar alle 298 passagiers, onder wie 196 Nederlanders, om het leven kwamen.

De Boeing 777 werd vermoedelijk uit de lucht geschoten door een raket, in bezit van de pro-Russische separatisten. Die zijn in een oorlog verwikkeld met de Oekraïense strijdkrachten om de controle in het zuidoostelijk deel van Oekraïne, rond steden als Donetsk en Loehansk.

De situatie in het Oost-Europese land zal tijdens het gesprek onder vier ogen worden aangehaald. Hoewel er in februari een staakt-het-vuren werd afgesproken, zijn de gevechten de laatste tijd weer opgelaaid, met aan beide kanten doden tot gevolg.

Inreisverbod

Ook het onlangs opgelegde inreisverbod voor drie Nederlandse politici zal aan bod komen. Vorige week kregen de Tweede Kamerleden Michiel Servaes (PvdA) en Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) en VVD-europarlementariër Hans van Baalen te horen dat ze op een zwarte lijst staan.

Het Kremlin ontzegt 89 politici en militairen – met daarbij ook Guy Verhofstadt – uit de Europese Unie de toegang tot het land, tot in elk geval november 2019. De reden: hun kritische houding tegenover Rusland over de rol die het land speelt in het conflict in Oost-Oekraïne, en de sancties die de EU oplegde aan Rusland.

Het Nederlandse kabinet is niet te spreken over het inreisverbod. Premier Mark Rutte (VVD) heeft dat naar eigen zeggen luid en duidelijk laten weten aan de Russen, en wel ‘in blokletters’. Koenders nam direct actie door de tijdelijke zaakgelastigde van Rusland in Den Haag op het matje te roepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.