nederland

Moet levenslange celstraf echt levenslang blijven?

Door Shari Deira - 26 juni 2015

De langste tijdelijke celstraf in Nederland zou moeten worden verhoogd naar veertig jaar, als rechters een levenslange celstraf gaan mijden. De VVD vindt dat dertig jaar cel, het huidige maximum, geen alternatief is voor levenslang.

Met dit idee reageren de liberalen op de discussie die is ontstaan over de levenslange celstraf. Europese rechters zijn het niet eens met het Nederlandse systeem, waarbij levenslang ook echt levenslang betekent.

Kiezen

Gevangenen die levenslang vastzitten, moeten altijd hoop hebben op vrijlating, oordelen Europese rechters. De VVD vindt dat dat nu al het geval is, omdat gevangenen altijd kans hebben op gratie, ook al wordt dat zelden gegeven.

Als het aan de VVD ligt, kan een gevangene in de toekomst pas een gratieverzoek indienen als de maximumstraf voor moord of doodslag erop zit. Rechters kunnen nu kiezen tussen een levenslange celstraf of dertig jaar.

Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten kiezen rechters sneller voor dertig jaar omdat zij vinden dat levenslang de veroordeelde te weinig perspectief biedt. Daarom wil Van Oosten de maximale tijdelijke gevangenisstraf voor doodslag verhogen van vijftien naar dertig jaar en die voor moord van dertig naar veertig jaar.

Omdat gevangenen na het uitzitten van tweederde van hun straf in aanmerking komen voor vervroegde invrijheidstelling, staan daders nog eerder op straat.

Bescherming

‘De maatschappij verdient bescherming tegen zware misdadigers die nog niet het minste ontzag voor een ander hebben,’ schrijft Van Oosten in een opiniestuk in dagblad Trouw. De huidige regeling biedt volgens Van Oosten al voldoende perspectief voor de dader.

‘Voor de VVD is het uitgangspunt dat levenslang ook echt levenslang is, van groot belang,’ schrijft Van Oosten. ‘De maatschappij verdient bescherming tegen zware misdadigers die niet het minste ontzag voor een ander hebben, blijkens de gruwelijke misdaden die zij begaan.’

Van Oosten dient nog geen initiatiefwetsvoorstel in. Hij wacht het zomerreces af, want daarna zal de staatssecretaris van Justitie, partijgenoot Klaas Dijkhoff, zelf met een uitgewerkt voorstel komen ‘over de tenuitvoerlegging van de levenslange gevangenisstraf’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.