nederland

Moslimjongeren negatiever over Israël: rapport blijft op de plank

Door Shari Deira - 15 juni 2015

Islamitische jongeren denken een stuk minder positief over Israël, blijkt uit onderzoek. Maar het ministerie van Sociale Zaken wil het rapport (nog) niet openbaar maken, omdat het eerst wil weten hoe het de resultaten kan verklaren.

Het ministerie van Sociale Zaken beschikt sinds mei over het conceptrapport. De Telegraaf heeft het rapport dat is gemaakt door het Verwey Jonker Instituut ingezien.

Negatief

Uit het onderzoek blijkt dat van de moslimjongeren 62 procent ‘niet zo positief’ denkt over Israël. Verder is 12 procent negatief over Joden in Nederland. Turkse jongeren denken vaker negatief over Nederlandse Joden dan Marokkaanse jongeren.

Het verschil tussen de opvattingen van moslimjongeren, christelijke jongeren en niet-gelovigen over Joden in Israël is aanzienlijk. Van de niet-gelovige jongeren is 8 procent ‘niet zo positief’ over Joden in Israël, tegenover 40 procent van de moslimjongeren.

Opvallend is ook dat islamitische jongens vaker negatief staan tegenover Joden en Israël dan moslima’s. Dit geldt vooral voor jongeren tussen de vijftien en twintig jaar.

Een woordvoerder van het Verwey Jonker Instituut, dat wetenschappelijk onderzoek doet naar maatschappelijke vraagstukken, zegt tegen de krant dat het rapport inderdaad af is. ‘Op een haar na dan, want uiteindelijk is dat iets tussen onderzoekers en opdrachtgever.’ Het is nu aan de regering wanneer de onderzoeksresultaten openbaar worden gemaakt, zegt de woordvoerder.

Duiding

Het ministerie van Sociale Zaken wil dat er ‘voor goede duiding’ een vervolgonderzoek komt. ‘Bijvoorbeeld hoe we bepaalde uitkomsten kunnen verklaren.’

Dat tweede onderzoek zou na de zomer af moeten zijn, maar D66-Kamerlid Vera Bergkamp wil daar niet op wachten. ‘Dit belangrijke rapport moet gewoon naar de Kamer, want het is voor het eerst dat dergelijk onderzoek is gedaan. Het lijkt nu alsof Asscher intervenieert omdat de uitkomsten hem niet goed uitkomen.’

Daar is volgens een woordvoerder van Asscher geen sprake van. ‘Dat is niet onze methode.’

Israël

Volgens de onderzoekers is vooral het conflict tussen Israël en de Palestijnen een belangrijke reden voor de negatieve houding van moslimjongeren. Ook denken moslimjongeren vaker dat Joden achter de schermen veel invloed zouden hebben.

Dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen leidt tot meer antisemitisme bleek afgelopen zomer toen het geweld tussen beide partijen opnieuw oplaaide. Het aantal geregistreerde meldingen van antisemitisme door het Centrum Informatie en Documentatie Israël steeg vorig jaar met 71 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.