nederland

NAM kan zich opmaken voor zwaarder Gronings geschut

Door Gertjan van Schoonhoven - 16 juni 2015

De in Groningen gevestigde Hanzehogeschool wil geld zien om alle gebouwen van de onderwijsinstelling ‘aardbevingsbestendig’ te maken,

Assen

Bij claims wegens aardbevingsschade gaat het meestal over ‘gewone’ Groningers met scheuren en verzakkingen. Maar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen kan zich opmaken voor zwaarder geschut.

De in Groningen gevestigde Hanzehogeschool claimt volgens RTV Noord een bedrag van tussen de 60 en 120 miljoen euro bij de NAM. Dat geld is nodig om alle gebouwen van de onderwijsinstelling ‘aardbevingsbestendig’ te maken, panden die zowel op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen staan als in de binnenstad. De kosten zijn berekend door een ingehuurd bureau.

Vicevoorzitter Marian van Os van de raad van bestuur zegt tegen RTV Noord: ‘Het is aardbevingsschade. Daar is de NAM verantwoordelijk voor. Zelf hebben we het geld niet.’

Den Haag

Een flinke meerderheid van de Nederland­se bevolking is niet geïnteresseerd in een contract voor echt groene energie. Vergelijkingswebsite Independer concludeerde dat in de grote steden de belangstelling het geringst is in Den Haag, gevolgd door Eindhoven – blijkbaar minder innovatief dan het zelf wel eens beweert.

Op provinciaal niveau scoren Flevoland gevolgd door Friesland en Gelderland het slechtst. Overigens blijkt de belangstelling in de grote steden groter dan in de provincie.

Arnhem

Streektaal dan wel dialect leeft. Gelders Erfgoed en Omroep Gelderland begonnen een verkiezing van de mooiste Gelderse ­dialectwoorden en uitdrukkingen via de website eenwagenvolverhalen.nl.

Tijdens de Dag van de Gelderse Traditie in het Openluchtmuseum in Arnhem kiest het publiek het mooiste woord. De eerste week van de verkiezingen waren er al zo’n 500 woorden en uitdrukkingen ingezonden.

Elsevier nummer 25, 20 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.