nederland

OM incasseert 40 miljoen van wijlen Willem Endstra

Door Elif Isitman - 08 juni 2015

De helft van de waarde van het vastgoedconcern van de geliquideerde crimineel Willem Endstra gaat naar de staatskas. Het gaat om een bedrag van 40 miljoen euro in onroerend goed.

Dat maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend. De bedrijven Wilmar Beheer en Arpollo Amsterdam, beiden onderdeel van het vastgoedconcern van wijlen Endstra, dragen de helft van het vermogen over aan de Staat.

Witwassen

Het concern maakte zich door toedoen van Endstra zelf schuldig aan witwassen. Met de 40 miljoen heeft het vastgoedconcern volgens het OM ‘op een passende wijze’ afgerekend voor de witwasactiviteiten.

De opvolgers van Endstra hebben volgens het OM na de dood van de vastgoedmagnaat volledige medewerking verleend aan het onderzoek. Om het juiste bedrag voor de transactie vast te stellen, werkte het OM samen met een extern accountantskantoor en specialisten van de Belastingdienst.

Moord

De Amsterdamse vastgoedmagnaat Willem Endstra werd in mei 2004 geliquideerd in de buurt van zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan. Hij had veel contacten in de onderwereld. Na de moord kwam, behalve het moordonderzoek zelf, nog een grootscheeps onderzoek naar de afpersing van Endstra en andere zakenlieden op gang. Willem Holleeder werd hiervoor veroordeeld.

In het moordonderzoek werden in 2006 Ali N. en Özgur C. opgepakt. Omdat er op dat moment niet genoeg bewijs tegen hen verzameld kon worden, werden zij weer vrijgelaten. De derde verdachte, Ziya G., is tot dusver voortvluchtig. De Rus Namik Abbasov werd in 2011 opgepakt als vermoedelijke schutter. Abbasov overleed echter in 2012 in zijn cel voordat hij definitief kon worden veroordeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.