nederland

Op Binnenhof straalt geknakte politicus David Miliband nog wel

Door Carla Joosten - 30 juni 2015

Politiek redacteur Carla Joosten ziet hoe de Britse oud-politicus David Miliband een dagje Den Haag doet en daar nog veel bekijks trekt.

Hij had best premier van het Verenigd Koninkrijk kunnen zijn, maar David Miliband (49) werkt sinds 2013 in New York. Daar is hij CEO van het International Rescue Committee, dat zich bekommert om vluchtelingen.

De oud-minister van Buitenlandse Zaken verliet de Britse politiek omdat hij de strijd om het partijleiderschap van Labour verloor van zijn broer Ed. Die verloor in mei grandioos van David Cameron. Nu is David Miliband in Den Haag, waar hij ondanks zijn geknakte politieke carrière opvalt tussen de toeristen op het Binnenhof. Puur charisma.

Relaxed schudt hij handen en zegt iets aardigs tegen passanten. Als hij in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort verschijnt voor een snelle hap, lacht hij ontwapenend op de begroeting ‘eindelijk eens een bekend internationaal politicus hier’.

Ex-politicus eigenlijk. Hoewel? Wie hem zo ziet, ziet een man die nog niet verloren is voor de politiek. Zelfs op het politieke dorpsplein van Nederland legt hij gemakkelijk contact. Directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling, die Miliband naar Nederland heeft gehaald, troont hem mee naar een tafeltje. Eten.

Van Heuven Goedhart

Later houdt de Brit in de Ridderzaal de Van Heuven Goedhartlezing, genoemd naar Gerrit Jan van Heuven Goedhart, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en oprichter van Stichting Vluchteling. Dat doet hij op z’n Brits. Doortimmerd, in het mooiste Oxford-Engels over humanitaire ellende in de wereld – ‘het decennium van wanorde’. Dan is het weer handen schudden en met kinderen op de foto.

Ondanks al die vreemde gezichten geeft hij uren na Nieuwspoort nog een blijk van herkenning als hij Elsevier in de Ridderzaal opnieuw treft. ‘Hey, heb je het gered om te komen?’ Er wordt weer aan hem getrokken – op naar een groep studenten. Miliband lacht. Every inch a gentleman.

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.