nederland

Rechter: uitkering pgb is hetzelfde als uitbetalen loon

Door Servaas van der Laan - 19 juni 2015

Het uitkeren van persoonsgebonden budget (pgb) aan zorgverleners valt in dezelfde categorie als de uitbetaling van loon door een werkgever. Omdat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) te laat is met uitkeren, moet de instantie een schadevergoeding betalen.

Dit heeft een kantonrechter in Amsterdam vrijdag in kort geding besloten in een zaak die was aangespannen door een Friese hulpverleenster.

Pgb = loon

Het pgb is in werkelijkheid een uitkering aan zorgbehoevenden waarmee zij hun zorg zelf kunnen inrichten. Maar vanwege fraude en misbruik wordt het pgb sinds 1 januari dit jaar niet meer aan de cliënten, maar rechtstreeks aan de zorgverlener uitbetaald door de SVB.

En daarmee, zo oordeelde de rechter vrijdag, is de SVB vergelijkbaar met een werkgever die loon betaalt aan een werknemer. Nu de SVB er niet in slaagt de uitkeringen op tijd aan de zorgverleners over te maken, moet de instantie een boete betalen. Dit moeten werkgevers die het loon niet op tijd uitbetalen aan hun werknemers immers ook.

Precedent

De wettelijke verhoging is in dit geval 25 procent. In de zaak van een Friese hulpverlener komt het erop neer dat de SVB een voorschot van 1.100 euro op de verhoging betalen.

De zaak geldt zeer waarschijnlijk als precedent voor andere hulpverleners die niet binnen dertig dagen hun geld kregen. De SVB kan zich opmaken voor vele schadevergoedingen van hulpverleners die zich benadeeld voelen.

Hoeveel mensen ten onrechte geen geld ontvangen, is onduidelijk. In de politieke opwinding gaat het over ‘duizenden’ zorgverleners. In totaal krijgen 149.000 mensen een pgb. Daarmee worden 250.000 zorgverleners betaald (sommige cliënten hebben meer verzorgers of begeleiders).

Lange voorbereiding

De bekritiseerde staatssecretaris van Volksgezondheid Martin Van Rijn (PvdA) meldde de Kamer op 18 mei ‘dat tussen de 94 procent en 95 procent van de op of na 1 april ingediende correcte declaraties binnen vijf à tien werkdagen wordt betaald’. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer op 28 mei meldde de SVB dat er nog 18.226 declaraties moesten worden betaald.

Dat het mis ging met de uitbetaling van de pgb’s is opmerkelijk te noemen. De overheid heeft zeer riant de tijd gehad om een en ander voor te bereiden. Al in 2012 is tot de systeemwijziging besloten. Van Rijn stelde de invoering uiteindelijk zelfs een jaar uit van 1 januari 2014 naar 2015 toen hij problemen zag aankomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.