nederland

Rust terug in Schilderswijk – ‘politie heeft dit verdiend’

Door Shari Deira - 30 juni 2015

Het is weer rustig in de Haagse Schilderswijk na een roerige nacht van rellen en geweld. Een demonstratie naar aanleiding van de dood van de Arubaanse arrestant Mitch Henriquez liep volledig uit de hand.

‘Ik ben geen Arubaan, maar dat maakt ook niets uit. Hij was gewoon een van ons, de politie heeft dit verdiend,’ zegt een van de relschoppers.

Vlammen

Metershoge vlammen waren maandagavond laat te zien op de kruising van de Hoefkade en de Heemstraat. Een groep jongens stak daar houten balken, plastic slangen, afkomstig uit een bouwput in brand. De jongens verschuilen hun gezicht achter bandana’s en capuchons.

De demonstratie begon rustig. Bij het politiebureau in de veelbesproken wijk in Den Haag verzamelden zich honderden demonstranten, die een verklaring eisten voor de dood van Henriquez. De sfeer werd al snel grimmiger en de ME moest ingrijpen.

Rond 01.15 uur zorgden relschoppers op het Hobbemaplein nog steeds voor onrust. Een politiehelikopter cirkelde boven de wijk, de ME voerde charges uit. Van zeker een winkel zijn ruiten ingegooid en is het relschoppers gelukt om spullen uit de etalage te halen.

Geweld

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag zegt de boosheid en frustratie die leeft na de dood van Henriquez te begrijpen, maar keurt het geweld van relschoppers stellig af.

‘Geweld is natuurlijk niet een oplossing. De politie kwam in actie toen er agenten werden belaagd en vernielingen werden aangericht in een wijk waar de bewoners helemaal niets met dit incident te maken hebben,’ zegt Van Aartsen.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de zaak Henriquez, nadat de politie eerder liet weten dat de Arubaanse toerist onwel was geworden onderweg naar het ziekenhuis. Dit terwijl op beelden is te zien dat hij tijdens zijn arrestatie al buiten bewustzijn was.

Inmiddels is het weer rustig in de Schilderswijk. Afgebroken straatstenen, bijeengeveegd glas en een grote brandplek midden op straat, zo ziet het er nu uit. Volgens inwoners van de buurt zijn er relschoppers naar de Schilderswijk gekomen speciaal om te rellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.