nederland

Schietpartij Zaandam: ‘slachtoffer vertrouweling van Holleeder’

Door Elif Isitman - 09 juni 2015

Door een schietpartij op straat in Zaandam is dinsdagmiddag een dode gevallen. Het schietincident gebeurde bij de J. Kruijverstraat in de Noord-Hollandse plaats.

Het slachtoffer zou Lucas Boom (41) zijn, een vertrouweling van Willem Holleeder, meldt Het Parool. De politie heeft dat nog niet bevestigd. Vermoedelijk gaat het om een liquidatie. De vijf daders kwamen aan in een bestelbusje en gebruikten vermoedelijk Kalasjnikovs.

De man probeerde weg te rennen, maar zakte op straat in elkaar. Hulpdiensten hebben hem geprobeerd te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

Cocaïne

Boom werd vorig jaar nog veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf voor cocaïnehandel in Antwerpen, samen met enkele andere bekende Amsterdamse criminelen en de professionele vechtsporter Hesdy Gerges.

Ook was hij er met andere Amsterdamse criminelen in verband gebracht met de poging tot liquidatie van Etous Belserang enkele jaren geleden, de president van de Amsterdamse afdeling van Satudarah.

Politie

Er is veel politie aanwezig op het plaats delict en er is een traumahelikopter naartoe gestuurd. Op sociale media circuleert een foto van de schutter.

Bij de J. Kruijverstraat is een pand met drie lagere scholen. Ook is er een winkelcentrum gevestigd. De liquidatie voltrok zich pal voor een klaslokaal van CBS De Baken. Veel kinderen zouden getuige zijn geweest van het incident. Een groepje kinderen stond buiten op het schoolplein toen het gebeurde.

De kinderen zijn opgevangen, daarbij is gekeken wie wat gezien heeft. Vanmiddag is een psychisch team ter plekke geweest in de school. De aanwezigen in en rond de school reageren geschokt. ‘Verschrikkelijk in een wijk, gewoon in een woonwijk’ zei een geschrokken vrouw die rondliep bij het schoolgebouw.

Er staat politie bij de Coentunnel, waar het verkeer richting Amsterdam rijdt. Ook op de A4 bij Schiphol en andere uitvalswegen in de regio staan agenten gestationeerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.