nederland

SP: ‘Lodewijk Asscher zwicht voor druk uit Turkije’

Door Elif Isitman - 07 juni 2015

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is gezwicht onder de druk vanuit de Turkse overheid om zijn integratiebeleid te wijzigen. ‘Hij is volledig gedraaid in zijn benadering naar Turkse organisaties in Nederland’.

Dit zegt SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut zondag in het tv-programma Buitenhof.

Ongeloofwaardig

Vorig jaar kondigde Asscher aan dat een aantal Turkse clubs zou worden gemonitord omdat bleek dat, mede door dit soort organisaties, de Turkse gemeenschap meer in zichzelf gekeerd zou zijn dan andere minderheden in Nederland. Deze week sprak hij echter opeens van bondgenoten en stuurde hij aan op samenwerking met de clubs.

Volgens Karabulut maakt de minister zich hiermee ongeloofwaardig. Ze vindt het niet goed dat Turkse organisaties veel invloed hebben op Turkse Nederlanders, omdat hun integratie in Nederland hierdoor belemmerd zou worden.

Betrokkenheid met Turkije is niet erg, aldus het Kamerlid, maar het moet niet gaan wringen of de segregatie in stand houden. Turkse Nederlanders moeten volgens haar hun positie opeisen en knokken voor het Nederlanderschap in plaats van achter clubs aan te lopen die er een eigen politieke agenda op nahouden.

Naïef

Een woordvoerder van Asscher stelt in een reactie dat het ‘onzin’ is dat de minister onder Turkse druk staat en dat hij überhaupt een andere benadering heeft gekozen. De minister zou afzonderlijk met Turkse groeperingen in Nederland hebben overlegd en ‘aangestuurd op openheid’.

Vanwege zijn ‘harde opstelling’ zouden de organisaties vervolgens in beweging zijn gekomen en zijn afspraken gemaakt, aldus de woordvoerder. Volgens hem is dat ook niet naïef omdat je met samenwerking ‘mensen in elk geval kunt bereiken’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.