nederland

Stedenband Amsterdam-Tel Aviv en Ramallah op losse schroeven

Door Shari Deira - 19 juni 2015

Het leek zo’n mooi plan Amsterdam zou een stedenband aangaan met Tel Aviv en Ramallah. Maar of het ook doorgaat, is nog maar de vraag. Coalitiepartij SP vindt de situatie in het Midden-Oosten nog te slecht.

De socialisten gaven eerder aan bedenkingen te hebben, maar de partij wil inmiddels dat de plannen worden uitgesteld.

SP-fractieleider Daniël Peters wil voorkomen dat met de stedenband internationale conflicten in de stad worden geïmporteerd. ‘Vooral omdat heel veel mensen in de stad zich erg betrokken voelen bij dit conflict.

Peters zegt tegen AT5 dat hij daarom wil dat het stadsbestuur de plannen voorlopig ‘in de ijskast’ zet. ‘We doen van alles om te voorkomen dat we internationale conflicten in de stad importeren.’

Geweld

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam wilde vorig jaar al een stedenband aangaan met Tel Aviv, maar dat werd op de lange baan geschoven vanwege het geweld dat uitbrak tussen Israël en Hamas.

In januari onderzocht de gemeente opnieuw of het een stedenband met de moderne Israëlische stad kon aangaan, en nam ook Ramallah – dat ligt op de Westelijke Jordaanoever – in het onderzoek mee. Het gaat om een samenwerking op het gebied van economie, kunst en cultuur en onderwijs. Met Tel Aviv, waar pas nog een enorme gay parade werd gehouden, zou ook worden samengewerkt voor beleid ten aanzien van homoseksuelen en transgenders.

Demonstreren

Donderdagavond werd in de gemeenteraad gesproken over de plannen, en er was vooral veel kritiek. Naast de SP en de PvdA zijn ook GroenLinks en de Partij voor de Dieren tegen een stedenband. Naar schatting honderd actievoerders stonden buiten bij de Stopera om te demonstreren tegen het voornemen.

Van der Laan zegt dat hij met de stedenband hoopt de ‘Amsterdamse vrijzinnigheid te kunnen exporteren naar het Midden-Oosten’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.