nederland

Stedenband met Tel Aviv van de baan? Niet per se, zegt Amsterdam

Door Anne Vader - 25 juni 2015

Amsterdam gaat de samenwerking met Tel Aviv verder onderzoeken. Een stedenband blijft nog steeds een optie, ook nu de linkse partijen in de gemeenteraad zich daartegen keren.

Dat staat in een aangepast voorstel dat burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) donderdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Van der Laan gaat de samenwerking met Tel Aviv en Ramallah nu verder verkennen.

Dat hoeft niet per se in de vorm van een officiële stedenband, schrijft de burgemeester. ‘Amsterdam hecht niet aan formaliseren van internationale uitwisseling en prefereert al sinds enige jaren een vorm van samenwerking met steden zonder het etiket ‘stedenband’ te gebruiken.’

Media

Andere media melden donderdag dat de stedenband definitief van de baan is, maar dat ontkent een woordvoerder van de burgemeester. Het vooronderzoek en de gesprekken gaan langer duren, maar dat wil niet zeggen dat de stedenband er niet komt.

Rechtse regering

Vorige week bleek dat een meerderheid van de gemeenteraad in Amsterdam tegen de stedenband met Tel Aviv is. Behalve PvdA, GroenLinks en D66 voelt ook coalitiepartij SP niets voor het plan. De linkse partijen waren eerder wel voorstander van een stedenband, maar hun positie is veranderd nu Israël in het voorjaar een rechtse regering heeft gekregen.

Ook zegt de SP te willen voorkomen dat internationale conflicten naar Amsterdam overslaan. De partij eiste daarom dat het stadsbestuur de plannen in de ijskast zou zetten. ‘We doen van alles om te voorkomen dat we internationale conflicten in de stad importeren,’ zei SP-fractieleider Daniël Peters.

Schamen

De opstelling van de Amsterdamse PvdA viel slecht in de landelijke partij. Tweede Kamerlid Jacques Monasch twitterde dat de hoofdstad zich moet schamen.

Oud-Kamerlid Harry van den Berg is ‘zeer, zeer teleurgesteld’ in zijn eigen partij, schrijft Het Parool. ‘Als deze stedenband niet doorgaat, missen we een grote kans.’

Volgens Elsevier-correspondent Jan Franke, die sprak met betrokkenen bij de stedenband in Tel Aviv en in Ramallah, speelt de discussie in het Midden-Oosten helemaal niet. ‘De Nederlandse politieke vertegenwoordiging in Ramallah faciliteert de samenwerking met de Palestijnen. Zij hebben geen enkel signaal gekregen van deelnemers in Ramallah die niet meer mee willen doen als Amsterdam een stedenband met Tel Aviv aangaat.’ In Tel Aviv zelf haalde de rel in Amsterdam het nieuws niet eens. De hele discussie over de stedenband leeft dus eigenlijk alleen in de Amsterdamse gemeentepolitiek.’

Lange baan

Ook de gemeente Tel Aviv reageerde verbaasd op het nieuws dat de stedenband mogelijk niet doorgaat. ‘Ik weet niet precies hoe de Nederlandse gemeentepolitiek werkt, maar ik wist niet dat een meerderheid van de raad ertegen was. Ik moet maar eens bellen met mijn Amsterdamse collega,’ zegt Eytan Schwartz, buitenlandadviseur van burgemeester Ron Huldai van Tel Aviv in NRC Handelsblad.

De stedenband met Tel Aviv werd eerder op de lange baan geschoven wegens het geweld dat uitbrak tussen Israël en terreurgroep Hamas. In januari onderzocht Amsterdam opnieuw of het een stedenband met de Israëlische stad kon aangaan, en nam ook Ramallah – dat ligt op de Westelijke Jordaanoever – in het onderzoek mee.

Op 1 juli neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de stedenband.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.