nederland

Tarik Zazah wilde waarschuwen voor ‘manipulatie’ NOS

Door Shari Deira - 19 juni 2015

Tarik Zahzah staat vrijdag voor de rechter vanwege zijn bizarre actie in januari, waarbij hij het NOS-gebouw in Hilversum binnendrong. Met een neppistool dat niet van echt te onderscheiden was, kwam hij een studio in, waar hij werd overmeesterd.

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar celstraf tegen Zahzah. Volgens het OM is ‘op primetime het symbool van de vrije nieuwsgaring overvallen en zendtijd afgeperst’. Bovendien vindt het OM dat Zahzah ‘de feiten en de impact op de slachtoffers bagatelliseert’.

Zahzah vertelt vrijdag uitgebreid over zijn beweegredenen. Volgens Zahzah verkondigt het Journaal ‘veel leugens’ en zwijgt over ‘het fundament van het huidige monetaire systeem’.

Verward

De twintigjarige man drong het NOS-gebouw binnen omdat hij de Nederlandse bevolking wilde waarschuwen. Het Openbaar Ministerie verdenkt Zahzah van gijzeling bedreiging en verboden wapenbezit.

Zijn advocaat Ton Visser zei eerder dat er geen aanwijzingen zijn dat zijn cliënt in de war is. ‘In mijn gesprekken met hem krijg ik niet het idee dat ik met een verward iemand van doen heb. En mijn cliënt maakt het in detentie relatief goed.’

Toch vertelt Zahzah vrijdag een nogal onsamenhangend verhaal. Hij zegt dat hij het nepwapen meenam ‘voor zijn eigen veiligheid’: ‘Als je alleen een briefje hebt overmeesteren ze je snel.’ Vanuit hackerskringen zou Zahzah ‘harde feiten over manipulatie door de NOS’ hebben gekregen.

Zo zou de NOS in staat zijn om ‘alle dataverkeer’ te kunnen ‘afluisteren en manipuleren’. ‘De NOS kan het dataverkeer ook vertragen en selectief doorlaten naar andere omroepen.’ In een briefje dat Zahzah tijdens zijn actie bij zich had, stond dat medestanders klaarstonden voor een cyberaanval. Ook schreef hij dat er kernbommen waren verstopt.

Met die waarschuwingen wilde Zahzah naar eigen zeggen voorkomen dat ‘de politiemacht zou binnenstormen’ en ‘zijn toespraak zou verstoren’.

Beveiliger

Toen de beveiliger Tarik Zahzah begeleidde naar een lege studio, vroeg de beveiliger of Zahzah hem niet in de rug wilde schieten. Zahzah beloofde dat hij dat niet zou doen. Zahzah zegt dat hij echt het idee had dat zijn toespraak zou worden uitgezonden. Hij wilde dat de beveiliger erbij zou blijven, in de hoop dat de politie dan niet schietend zou binnenvallen.

‘Ik dacht, als die man er bij is dan denken ze wel twee keer na voordat ze gaan schieten.’ Zahzah begrijpt dat mensen bang zijn geweest tijdens zijn actie, maar er was van gijzeling volgens hem geen sprake. Daarop vroeg de rechter of er dan sprake kon zijn van ‘psychisch vasthouden’, maar dat vindt Zahzah geen gijzelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.