nederland

Vissers halen door Greenpeace gestorte keien zelf uit zee

Door Shari Deira - 16 juni 2015

Greenpeace heeft vissersschepen en bemanning in gevaar gebracht met het storten van keien in de Noordzee. Omdat de keien maar niet uit het water werden gehaald, heeft de Nederlandse Vissersbond zelf actie ondernomen.

Een bergingsschip heeft zo’n vijf keien bij de Klaverbank uit zee gehaald, die door Greenpeace in het water zijn gegooid. Maandag is er een kort geding, maar daar wilde de vissersbond niet op wachten.

‘We vinden het allemaal veel te lang duren. Er zijn vijfhonderd aangiftes gedaan bij het Openbaar Ministerie, maar er gebeurt niks. Het was tijd om zelf het heft in handen te nemen. Greenpeace heeft al lang genoeg aan vissermannetjes pesten gedaan,’ zegt voorzitter Jan Nooitgedagt.

Kapseizen

De keien zijn ongeveer duizend kilo, zegt Nooitgedagt tegen De Telegraaf. De keien kunnen schade veroorzaken aan een visnet en de vangst. Ook lopen vissers gevaar omdat het vistuig achter een kei kan blijven hangen. Dan zou een schip kunnen kapseizen.

Greenpeace gooide tien keien in de Noordzee. De vijf die er nog liggen, mag de milieuorganisatie wat Nooitgedagt betreft zelf uit het water halen. De stenen zijn dinsdagochtend naar Harlingen gebracht.

‘We wilden ze eerst voor hun deur gooien, maar dan doen we hetzelfde als Greenpeace heeft gedaan. Als de keien niet worden opgehaald, worden ze verkocht voor een goed doel.’

Greenpeace gooide de keien in zee vanwege ‘het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen’. Dit terwijl de Klaverbank, het gebied waar de keien liggen, is aangewezen als natuurgebied in het kader van Natura 2000. Dat betekent dat er al beperkingen zijn voor de beroepsvisserij.

Natuurherstel

De milieuorganisatie is verbaasd over de actie van de vissersbond. ‘We vinden het opmerkelijk en vreemd. Maar dit laat weer zien wat de visie van meneer Nooitgedagt over de Klaverbank is. Hij ziet het gebied als een industriële visakker. Wij hebben alleen aan natuurherstel gedaan.’

Gevaarlijk? Dat zijn de stenen volgens Greenpeace niet. ‘De stenen zijn ook niet gevaarlijk, want het is precies bekend waar ze liggen. Het is een natuurgebied, maar er zijn nog steeds geen passende maatregelen voor genomen. Wij wachten nu het kort geding af.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.