nederland

VVD: ook haatimams van binnen EU moeten worden geweerd

Door Elif Isitman - 08 juni 2015

Het kabinet gaat kijken of Nederland ook ongewenste imams kan weren die uit Europese landen komen. Nu wordt alleen gekeken naar haatpredikers van buiten de Europese Unie.

De haatimams van buiten de EU komen straks op een zwarte lijst, maar de VVD wil dat hier ook ongewenste imams op komen die binnen de EU verblijven, meldt RTL Nieuws. De VVD vindt dat het kabinet een actievere houding moet aannemen ten opzichte van haatpredikers.

Internet

De PvdA kan zich vinden in het voorstel van zijn coalitiegenoot. Kamerlid Ahmed Marcouch vindt dat mensen die haat zaaien of een gevaar vormen voor de openbare orde of nationale veiligheid moeten worden tegengehouden, ongeacht of ze uit Europa komen of niet.

Marcouch vreest echter wel dat een zwarte lijst niet voldoende is: een geweigerde imam kan immers zijn boodschap ook via internet of satelliet verspreiden. Ook het CDA vindt dat er zo’n lijst moet komen.

Van haatpredikers die van buiten de EU komen kan het visum worden ingetrokken, mits het niet door een ander Europees land verstrekt is. In februari trok minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bijvoorbeeld nog de visa in van drie omstreden haatimams, die op een benefietgala in Rijswijk zouden gaan prediken. Het evenement werd toen in Rijswijk afgeblazen, maar voltrok zich vervolgens via een livestream op internet.

Salafistische sjeik

Kamerlid Peter Oskam vindt dat de VVD meer moet doen om te voorkomen dat haatpredikers binnen Europa de grenzen naar Nederland oversteken. Ruim een week geleden was er nog een benefiet in Almere met de omstreden salafistische sjeik Esam Alowed. Hij kreeg in Duitsland een visum en kon toen moeiteloos de Nederlandse grens over.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) werkt al enige tijd aan een zwarte lijst van haatimams, maar het gaat vooralsnog alleen om personen die een visum moeten aanvragen. Imams van binnen de EU zijn niet visumplichtig en kunnen gewoon vrij doorreizen naar Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.