nederland

Wat staat er in ‘vernietigend rapport’ over moord op Els Borst?

Door Servaas van der Laan - 22 juni 2015

Donderdag verschijnen de resultaten van een intern politieonderzoek naar de moord op Els Borst. Volgens De Telegraaf liegen de conclusies in dat rapport er niet om.

De Nationale Politie zou het document dat donderdag zal worden gepubliceerd ‘vrezen’. Een intern politierapport naar het optreden van politie en Openbaar Ministerie (OM) in de zaak-Els Borst bevat volgens De Telegraaf ‘vernietigende conclusies’.

Hulp

Zo zou de man die van de moord op Borst wordt verdacht, Bart van U., zich twee weken voor de moord hebben gemeld op het politiebureau in Rotterdam. Hij zou om hulp hebben gevraagd. ‘Anders gaat het niet goed,’ zei hij.

Van U. meldde zich vaker bij de politie omdat hij graag opgenomen wilde worden. Hij had nog een gevangenisstraf openstaan vanwege verboden wapenbezit, maar toch werd hij niet opgesloten.

Vermoedelijk was Van U. de ‘verwarde man’ die eerder aan de deur van Borst stond met de vraag om de adressen van oud-premiers Wim Kok en Jan-Peter Balkenende. Korte tijd later bracht hij haar om het leven. Hij stak een dag na de moord vuurwerk af bij het politiebureau in Amersfoort in de hoop opgepakt te worden. Dit gebeurde pas nadat hij zijn zus Loïs van Urk om het leven had gebracht.

Binnen de politie wordt met vrees uitgekeken naar publicatie over de werkwijze van de politie. Volgens De Telegraaf is de positie van korpschef Gerard Bouman in gevaar. Ook in de politiek hebben partijen van links tot rechts ‘verbijsterd’ gereageerd op het onderzoek. Vooral D66, de partij van de vermoorde politicus, wil het rapport nog voor het zomerreces in de Tweede Kamer behandelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.