nederland

Wat weten we over de liquidatie in Zaandam?

Door Tom Reijner - 09 juni 2015

Een liquidatie op klaarlichte dag, waar diverse basisschoolleerlingen getuige van waren: dat gebeurde dinsdagmiddag in de J. Kruijverstraat in Zaandam, niet ver van een schoolplein. Lees hieronder wat er tot dusver bekend is.

* Het slachtoffer van de moord is Lucas Boom, een 43-jarige man uit Amsterdam. Hij zou een vertrouweling zijn van de veroordeelde crimineel Willem Holleeder, schrijft Het Parool. De naam van Boom wordt genoemd in verband met een aantal criminele zaken. Boom werd vorig jaar nog veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf voor cocaïnehandel in Antwerpen, samen met enkele andere bekende Amsterdamse criminelen en de professionele vechtsporter Hesdy Gerges.

Ook was hij er met andere Amsterdamse criminelen in verband gebracht met de poging tot liquidatie van Etous Belserang enkele jaren geleden, de president van de Amsterdamse afdeling van Satudarah. Hij werd in november 2013 aangehouden op verdenking van het voorbereiden van de liquidatie. Nog dezelfde maand kwam Boom weer op vrije voeten.

* Vier of vijf schutters zouden aan zijn komen rijden in een bestelbusje, waarna Boom werd neergeschoten bij zijn auto. Buurtbewoners hoorden een serie schoten, vermoedelijk een stuk of tien. Op straat lag een aanzienlijk aantal lege hulzen. De schutters zouden hebben geschoten met Kalasjnikovs. Boom probeerde te ontkomen aan zijn moordenaars, maar zakte op straat in elkaar. Hulpdiensten hebben geprobeerd hem te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

* Bij de J. Kruijverstraat staat een pand met drie lagere scholen. Ook is er een winkelcentrum. De liquidatie voltrok zich pal voor een klaslokaal van CBS De Baken. Veel kinderen zouden getuige zijn geweest van het incident. Een groepje kinderen stond buiten op het schoolplein toen het gebeurde. Basisschoolleerlingen zeggen dat zij hebben gezien hoe mannen in het zwart een busje uitstapten, waarna zij het vuur openden op Boom. Een leerkracht heeft de kinderen naar binnengebracht. Een team met psychologen staat hen bij.

* De schutters zijn nog voortvluchtig. Verschillende uitvalswegen worden door de politie extra gecontroleerd. In Amsterdam-Noord werd een brandende bestelbus aangetroffen – mogelijk de vluchtauto van de schutters. In de buurt van de bus is een man opgepakt op basis van zijn signalement dat via Burgernet werd verspreid. Hij zit vast en wordt onderworpen aan een verhoor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.