nederland

Wilders wil Mohammed-cartoons op tv, ambassades gewaarschuwd

Door Elif Isitman - 11 juni 2015

Topambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben Nederlandse ambassades wereldwijd voorbereid op het plan van PVV-leider Geert Wilders om Mohammed-cartoons op televisie te vertonen. De ambassadeurs zijn gevraagd om te benadrukken dat het om een idee van één parlementariër gaat, en niet van de Nederlandse regering.

Dat bevestigen diplomatieke bronnen donderdag aan de Volkskrant. De PVV-leider wil op 20 en 24 juni en op 3 juli zijn zendtijd voor politieke partijen op televisie gebruiken om spotprenten over Mohammed te tonen.

Vrijheid van meningsuiting

Ongeveer 140 ambassades hebben bericht gekregen over de cartoonactie. Het is de bedoeling dat met de instructies gewelddadige protestacties in islamitische landen worden voorkomen. Buitenlandse Zaken benadrukt dat het om een actie van een individuele parlementariër gaat, die gebruik maakt van zijn vrijheid van meningsuiting.

Wilders wil vanaf 20 juni een aantal dagen in de zendtijd voor politieke partijen spotprenten van de profeet Mohammed laten zien. Het gaat om cartoons die in mei zijn gemaakt voor een expositie in Garland, in de Amerikaanse staat Texas.

Wilders was hoofdspreker op het evenement. Kort nadat hij het pand had verlaten, pleegden twee schutters een aanslag. De politie wist de schutters te doden.

Volgens het ministerie is er geen reden tot zorgen. De briefing van de ambassades zou in het protocol passen om diplomatieke posten te informeren over gebeurtenissen die mogelijk groot nieuws worden in het buitenland. Eerdere onderwerpen waarbij een soortgelijke procedure werd gehanteerd zijn het euthanasiebeleid en de pedofielenvereniging Martijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.