nederland

Wordt nepaccount dat seksfilmpje plaatste op Facebook onthuld?

Door Servaas van der Laan - 25 juni 2015

Kun je ongestraft met een nepaccount een seksfilmpje plaatsen op Facebook? De rechter oordeelt vandaag of Facebook de identiteit van de dader moet onthullen.

Het leven van de 21-jarige Chantal veranderde in een hel toen begin dit jaar een filmpje op Facebook werd geplaatst. In de video van 1 minuut is te zien hoe het meisje haar toenmalige vriend oraal bevredigt.

Het filmpje ging ‘viral’ en werd vele malen via allerlei sociale media gedeeld. Facebook verwijderde het materiaal, maar toen was het leed al geschied.

Nepaccount

Het is niet bekend wie het filmpje op internet heeft geplaatst, omdat die persoon een valse naam gebruikte bij de registratie op Facebook. Het slachtoffer laat het er hoe dan ook niet bij zitten en wil Facebook dwingen de gegevens achter het nepaccount openbaar te maken. Naast een advocaat schakelde ze Peter R. de Vries in om extra aandacht voor de zaak te vragen.

Begin deze maand kreeg Chantal slecht nieuws: met het verwijderen van het account en het filmpje was ook alle informatie achter het account gewist, beweerde Facebook. Het bedrijf zegt niet meer te kunnen achterhalen wie het filmpje heeft geplaatst.

Privacy

Maar de advocaat van de jonge vrouw gelooft daar niets van. Hij wil dat een extern onderzoeksbureau de informatie weer terughaalt.

Ironisch genoeg beroept Facebook zich nu op privacy-wetgeving en weigert om die reden om een extern bureau toegang te geven tot persoonsgegevens van gebruikers. De rechter bepaalt donderdag of het bedrijf toegang moet geven tot zijn systemen.

VU-studente

In een eerdere zaak bleek al hoe lastig het is om de persoonsgegevens achter een nepaccount op sociale media te achterhalen. Een studente aan de Vrije Universiteit (VU) werd enkele jaren geleden ernstig bedreigd nadat iemand anders zich voor haar had uitgegeven op Twitter. Met dit nepaccount werden beledigende opmerkingen gemaakt over moslims. De studente moest door de bedreigingen zelfs onderduiken. Het Openbaar Ministerie (OM) probeerde via een rechtshulpverzoek aan Amerika Twitter te dwingen de gegevens achter het account te openbaren, maar ving bot.

Wel werd mede naar aanleiding van deze zaak de wetgeving in Nederland aangepast waardoor het aanmaken van een nepaccount nu valt onder digitale identiteitsfraude en daarmee strafbaar is. Mogelijk kan deze wetswijziging het slachtoffer van de geplaatste ‘wraakporno’ helpen bij het identificeren van de dader.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.