nederland

Zaterdag geen Mohammed-cartoons op tv, Wilders hekelt NPO

Door Elif Isitman - 20 juni 2015

Een filmpje van de PVV met een compilatie van Mohammed-cartoons is zaterdag niet uitgezonden op de publieke omroep. De NPO spreekt van een ‘misverstand’.

Dat liet PVV-leider Geert Wilders zaterdag weten via Twitter na een gesprek met NPO-baas Henk Hagoort.

Bootvluchtelingen

De PVV zou het filmpje op NPO 2 laten zien in de Zendtijd voor Politieke Partijen, maar in plaats daarvan werd een oud filmpje getoond van een toespraak van Wilders over bootvluchtelingen. Wilders reageerde boos en beschuldigde de NPO van sabotage.

Vervolgens plaatste hij zelf het filmpje met negen spotrenten van Mohammed op YouTube en riep hij zijn volgers op het filmpje te delen. Hagoort heeft laten weten dat het filmpje zeker op 24 juni wordt uitgezonden.

De NPO meldt dat de verkeerde beelden werden aangeleverd voorafgaand aan de uitzending. De leverancier heeft zijn excuses aangeboden.

Tentoonstelling

Het bestuur van de Tweede Kamer weigerde eerder een verzoek van de PVV-leider om de cartoons in het gebouw van de Tweede Kamer te mogen tentoonstellen. De expositie zou niet voldoen aan de criteria die het presidium over dit soort activiteiten heeft vastgesteld.

Hierna besloot Wilders zijn politieke zendtijd te gebruiken om de cartoons uit te zenden. Het zijn diezelfde cartoons die eerder te zien waren bij de expositie in Garland, Texas waar twee schutters binnendrongen. Kort nadat de PVV-leider daar sprak, beschoten zij het gebouw. De politie wist beide daders te doden.

Eerder werden Nederlandse ambassades gewaarschuwd dat Wilders van plan was de cartoons op tv uit te zenden. Ambassades, vooral die in overwegend islamitische landen, kregen het bericht te benadrukken dat de cartoonactie het idee is van een individuele parlementariër, en niet van de Nederlandse regering als geheel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.