nederland

Zij aan zij tegen Saudi-Arabië en voor godsdienstvrijheid

Door Jelte Wiersma - 17 juni 2015

Correspondent Jelte Wiersma in Brussel denkt dat hij Wilders hoort praten, maar het zijn de SP en ChristenUnie: zij aan zij voor godsdienstvrijheid.

In het Europees Parlement (751 leden) zitten nogal wat een- of tweemansfracties die nauwelijks invloed hebben en ook weinig te doen hebben. Dat heeft voor de betrokkenen een voordeel: ze kunnen zich deels onttrekken aan het Brusselse en Straatsburgse politieke circus.

Sommigen vieren feest, anderen besteden hun tijd nuttiger. Zoals Dennis de Jong (SP, twee zetels) en Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP, twee zetels). Zij presenteren op deze woensdag hun jaarverslag over godsdienstvrijheid. De eerste vrucht van hun op 11 februari opgerichte Intergroep voor vrijheid van godsdienst of geloof en religieuze tolerantie.

‘Dode letter’

De Jong (60), een Nederlands-hervormde Rotterdammer: ‘Wij willen niet dat de rechten van de mens – waaronder godsdienstvrijheid – een dode letter zijn.’ Conclusie: vooral in islamitische en communistische landen worden christenen en joden onderdrukt. Wat de Europese Unie (EU) moet doen?

De orthodox-hervormde Van Dalen (56) uit Houten: ‘We zijn te soft. In Saudi-Arabië worden meer mensen onthoofd dan ooit. Neem je mensenrechten serieus, boycot dan Saudische olie. En we handelen steeds meer met Turkije, maar dat leidt niet tot verbetering maar verslechtering van de mensenrechten.’

Het is alsof je Geert Wilders hoort praten. Maar juist Wilders’ politieke familie in het Parlement is niet welkom bij de Intergroep, omdat zij anti-islamitisch is. Toch is de islam ook in de Intergroep een splijtzwam. De EU sponsort het door de ­islamitische terreurorganisatie Hamas geleide Gaza met honderden miljoenen euro’s per jaar. Hamas’ officiële beleid: Joden uitroeien.

Stoppen met subsidiëren? De Jong: ‘Dan drijven we Gaza verder in de armoede.’ Van Dalen: ‘Dat is een goeie.’ Ze hebben de tijd om erover na te denken.

Elsevier nummer 25, 20 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.