nederland

Zijlstra: belastinghervorming? Niet door dit kabinet

Door Shari Deira - 30 juni 2015

Het huidige kabinet zal geen grote belastinghervorming meer doorvoeren, nu de onderhandelingen over het belastingplan zijn gestaakt. Met het belastingplan is ook het voorstel om het lage btw-tarief te beperken van tafel.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zegt dat dinsdag in reactie op de geklapte onderhandelingen over het belastingplan. Het huidige kabinet heeft de ‘handen vol’ om te zorgen dat alle hervormingen goed verlopen, zegt Zijlstra tegen RTL Nieuws.

Btw-tarief

Maandagavond werd bekend dat het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP niet langer onderhandelen over het belastingplan. ‘Wij hebben steeds gezegd dat als er geen steun is van de oppositie de maatregelen niet doorgaan,’ zegt Zijlstra.

De onderhandelingen hebben uitgewezen dat er geen draagvlak is voor de plannen. Over de het beperken van het lage btw-tarief was de VVD sowieso niet positief, geeft de liberaal toe, maar de VVD was bereid hierover te praten.

‘Maar nu de oppositie is afgehaakt, is dit van tafel,’ zegt Zijlstra tegen de NOS. Hij haalt uit naar D66-fractieleider Alexander Pechtold, die maandag het overleg staakte. ‘De partij die het hardst riep om banen, wilde niet verder praten en daarmee zijn deze maatregelen niet door het parlement te loodsen.’

Lastenverlichting

Het kan goed zijn dat het kabinet toch nog wat aan lastenverlichting doet. Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn van plan de voorgenomen lastenverlichting van 5 miljard euro alsnog door de Tweede- en Eerste Kamer te loodsen, zegt Zijlstra. Nederland mag ‘profiteren’ van het feit dat het beter gaat met de economie.

Reden voor Pechtold om uit de onderhandelingen te stappen, was het gebrek aan ‘ambitie’ bij het kabinet om meer banen te scheppen. De D66-fractieleider miste ook plannen om het belastingstelsel te ‘vergroenen’ en hij vond dat er te weinig werd gedaan om het stelsel van toeslagen en aftrekposten te vereenvoudigen.

‘De verschillen tussen de coalitie en de vier oppositiepartijen zijn wat mij betreft te groot,’ zegt Pechtold.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.