nederland

Zomers voorproefje: donderdag warm en vrijdag tropisch

Door Nina Bogosavac - 10 juni 2015

Aan het eind van de week volgt naar verwachting de tweede tropisch dag van het jaar. Na enkele warme dagen die vanaf donderdag aanhouden, belooft het na het weekend – hoewel droog – koeler en kouder te worden dan normaal is voor deze tijd van het jaar.

Nederland staat enkele bijzonder zachte en zonnige lentedagen te wachten. Donderdag lopen de temperaturen op tot zo’n 26 graden in het zuidoosten van het land en vrijdag kan het plaatselijk dertig graden worden, meldt het KNMI.

Er wordt vlak voor het weekend veel zon verwacht en het blijft droog. Op de Waddeneilanden ligt de middagtemperatuur rond de 18 graden. De wind is matig, maar kan langs de kust vrij krachtig zijn.

Vrijdag

De temperatuur loopt eerst flink op: vrijdag wordt het op veel plaatsen waarschijnlijk tropisch warm, snel gevolgd door enkele regen- en onweersbuien en een overgang naar aanzienlijk koeler weer. Na het weekeinde blijft het overwegend droog.

Ook Weeronline noemt het weertype vrij zonnig, maar waarschuwt dat we in de loop van de middag met onweersbuien rekening moeten houden. De buien komen vanuit het zuiden opzetten. In de nacht trekken de buien naar het oosten weg.

Weekend

Zaterdag moet de temperatuur wat terrein prijsgeven, maar met 20 tot 25 graden is het zeker niet koud te noemen.

Het lijkt verder een vrij droge dag te worden met flink wat zonneschijn.

De storingen liggen wel dicht in de buurt, dus de verwachting zou nog wat kunnen wijzigen, meldt het weerbureau. De zuidwestenwind wakkert overdag aan naar matig tot krachtig.

Zondag komt de temperatuur op veel plekken niet boven de 20 graden. In de loop van de dag kunnen buien vallen. Ook wordt de wind in de loop van de dag vrij krachtig.

Na het weekend komen we weer in de koele lucht terecht en duikt de temperatuur onder het seizoensgemiddelde. Wel blijft het droog.

Na een aantal te koude dagen loopt de temperatuur na woensdag waarschijnlijk op naar meer normale waarden voor deze tijd van het jaar. Het weerbeeld is licht wisselvallig met wolken, zon en lokaal een frisse regenbui.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.