nederland

‘Zonder blunderend OM had Els Borst nog geleefd’

Door Servaas van der Laan - 25 juni 2015

De reacties op het rapport naar de moord op Els Borst stromen binnen. Volgens PVV-Kamerlid Lilian Helder had Borst nog geleefd als het Openbaar Ministerie (OM) niet zo vaak had geblunderd.

‘Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid had mevrouw Borst nog geleefd als het OM niet zo vaak had geblunderd. Dit kan niet zonder gevolgen blijven,’ zei Helder.

Fouten

De politicus reageerde op het rapport van de commissie-Hoekstra die onderzocht wat er precies is misgegaan rond Bart van U. Uit het rapport bleek onder meer dat de politie had verzuimd DNA af te nemen toen Van U. werd veroordeeld wegens verboden wapenbezit en dat Van U. zich meerdere keren had gemeld voor het uitzitten van zijn celstraf, maar dat hij telkens werd weggestuurd.

OM-baas Herman Bolhaar heeft de nabestaanden van Borst en de nabestaanden van de zus van Bart van U., Loïs, zijn verontschuldigingen en medeleven aangeboden. ‘Het OM is tekortgeschoten’, concludeerde Bolhaar. ‘De constateringen raken ons intens.’ Bolhaar noemt de conclusies van de commissie indringend. Hij liet weten alles in het werk te stellen om de aanbevelingen over te nemen.

Schokkend

SP-Kamerlid Michiel van Nispen noemt het ‘schokkend en vreselijk’ dat er ‘fout op fout is gestapeld’. Het Kamerlid zei de minister van Veiligheid en Justitie ‘indringend’ te willen spreken over de structurele fouten die zijn gemaakt. De ChristenUnie legt de verantwoordelijkheid weer bij de burgemeester. ‘Ik vind het schokkend dat er in de samenwerking van verschillende instanties zo veel fouten zijn gemaakt. In een situatie waarin wordt geschreeuwd om hulp, is het wat mij betreft ondenkbaar dat die hulpvraag niet beantwoord wordt. Er moet in zo’n geval één iemand zijn die zorgt dat de hulp en behandeling die nodig is er ook komt. De verantwoordelijkheid daarvoor wil ik leggen bij de burgemeester,’ zei Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. SGP-leider Kees van der Staaij roept ‘alle instanties’ op met de aanbevelingen uit het rapport aan de slag te gaan.

Aanbevelingen

De commissie-Hoekstra wil dat er een tijdelijke wettelijke maatregel komt voor de aanpak van mensen met psychische problemen, die daardoor een gevaar vormen. Er wordt nu al wetgeving hiervoor voorbereid, maar die treedt naar verwachting pas op zijn vroegst in 2018 in werking. Daarom is er nu een tijdelijke oplossing nodig, concludeert Hoekstra.

Hij roept de verantwoordelijke ministers (Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid en Welzijn en Sport) op om de officier van justitie een sleutelrol te geven als het gaat om gedwongen opname van mogelijk gevaarlijke mensen. Deze officier van justitie moet zorgen voor een zorgvuldige en volledige dossiervorming. Ook moet hij een goede informatievoorziening regelen bij het OM en de politie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.