nederland

Ambtenaren verdacht van corruptie: dit moet u weten

Door Shari Deira - 10 juli 2015

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt twee politieambtenaren en vier ambtenaren vanwege mogelijke corruptie bij het wagenparkbeheer en de aanbesteding van dienstauto’s voor politie en defensie.

Waar gaat dit precies over en wat is er aan de hand? Vijf vragen en antwoorden over deze corruptiezaak.

1. Waar worden de ambtenaren van verdacht?

Het OM verdenkt de politieambtenaren en ambtenaren van defensie van sjoemelen bij de aanbesteding van duizenden politieauto’s en auto’s voor het leger. De aanbestedingen die zijn onderzocht waren de aanschaf van 1.667 Volkswagen Amaroks voor Defensie en 1.330 personen- en bedrijfsauto’s, ook van Volkswagen, per jaar voor de politie.

2. Wat kregen de ambtenaren in ruil voor het geven van de opdracht?

Volgens het OM was er sprake van het aannemen van giften. Voorbeelden daarvan zijn het goedkoop leasen en huren van auto’s, korting op onderhoud, het gebruik van tankpassen en verre buitenlandreizen. Zo zouden de ambtenaren ‘geheel verzorgde meerdaagse cruises op de Middellandse Zee’ hebben aangenomen.

De verdachte ambtenaren onderhielden nauwe banden met de autoleveranciers, meldt het OM. De opdrachten die zij in ruil voor de giften weggaven, vertegenwoordigen een waarde van honderden miljoenen euro’s.

3. Zijn er nog meer verdachten in deze zaak?

Ja. Behalve de zes ambtenaren, worden de bedrijven en hun medewerkers, onder wie directieleden en accountmanagers, verdacht van het verstrekken van giften aan ambtenaren. Zij zijn nog geen officiële verdachten. ‘De vervolgingsbeslissingen over de zaken tegen de bedrijven en medewerkers volgt naar verwachting binnen afzienbare tijd.’

Het OM heeft ook onderzoek gedaan naar twee andere politieambtenaren en een defensieambtenaar, maar die zaken zijn geseponeerd omdat het onderzoek onvoldoende wettig en overtuigend bewijs heeft opgeleverd.

4. Hoe reageert de politie op het besluit van het OM?

Henk van Essen, lid van de korpsleiding van de Nationale Politie, vindt het ‘goed dat een onafhankelijk onderzoek is ingesteld en dat duidelijkheid is geschapen’. Het is volgens Van Essen belangrijk voor de ‘integere en transparante’ organisatie die de politie wil zijn. Hij wijst er wel op dat de rechter nog moet oordelen.

5. Wordt er ook actie ondernomen?

De omstreden aanbesteding uit 2010, het ging in totaal om 13.000 politievoertuigen, is niet verlengd en dit jaar is de politie begonnen met een nieuwe aanbesteding. Van Essen zegt dat het inkoopgebied inmiddels ook is verbeterd.

Er is een striktere scheiding tussen de mensen die bepalen wat de politie nodig heeft en de mensen die uiteindelijk het materieel aanschaffen. Ook brengt politie zulke grote opdrachten niet meer onder in één aanbesteding, met maar één leverancier die als ‘winnaar’ uit de bus komt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.