nederland

Augustus begint (tropisch) warm en zonnig, daarna wisselvallig

Door Tom Reijner - 31 juli 2015

Goed nieuws voor liefhebbers van warmte en zonneschijn: het weer knapt de komende dagen zienderogen op, met stijgende temperaturen. Daarna belooft het opnieuw wisselvalliger te worden.

Afgelopen week was het weer soms bar en boos, met vorige week zaterdag in de kustprovincies zelfs een heuse julistorm, iets dat eigenlijk maar weinig voorkomt. Ook viel er veel regen. Maar het weer zal de komende zienderogen opknappen.

Aangenaam

De eerste dag van het weekeinde, zaterdag, schijnt de zon, al ontstaan later op de dag wel wat stapelwolken, en trekt er hier en daar wat sluierbewolking over.

De temperatuur is met zo’n 22 graden aangenaam voor activiteiten buiten de deur. Op zondag loopt het kwik nog verder op. Mogelijk dat op een enkele plek de zomerse waarde van 25 graden wordt gehaald.

Tropisch

Op maandag komt er pas echt warme lucht naar Nederland, waarbij de 30 graden in zicht komt. De zon zal daarbij uitbundig schijnen. Later op de dag komen er vermoedelijk onweersbuien die de tropische warmte verdrijven.

Dat is de aanzet tot een licht wisselvallig weertype – zonneschijn, afgewisseld met regen en buien – en iets lagere temperaturen. Het kwik zal dan in de middag schommelen rond de 24 graden, normaal voor de tijd van het jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.