nederland

Beruchte seriemoordenaar Koos Hertogs overleden

Door Gerlof Leistra - 22 juli 2015

Seriemoordenaar Koos Hertogs (65) is (naar nu bekend is geworden) enkele dagen geleden in een ziekenhuis overleden. ‘Haagse Koos’ kreeg in 1982 levenslang voor de moord op drie jonge meisjes.

Zijn dood is woensdag bevestigd in kringen rond het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hertogs was de langst zittende ‘levenslange’ van ons land. Hertogs verbleef de laatste jaren op de longstay van een tbs-kliniek.

De Haagse portier en beroepscrimineel pleegde de moorden in 1979 en 1980. De slachtoffers waren Tialda Visser (12), Emy den Boer (18) en Edith Post (11).

Seksmoorden

De eerste twee zou hij eerst hebben misbruikt in een ‘martelkamer’ in zijn huis aan de Haagse Zuidwal. In 1997 legde hij een gedeeltelijke bekentenis af en werd van de gevangenis overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Vermoedelijk heeft Hertogs veel meer seksmoorden gepleegd. Daar zou hij achter de schermen over hebben verklaard, maar is hij nooit voor vervolgd.

In 2005 werd hertogs teruggeplaatst naar de BIBA van de gevangenis in Scheveningen, de beveiligde individuele behandelafdeling. Daar zat hij met onder anderen Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn. Die hielp Hertogs met juridische problemen.

Hertogs maakte met succes bezwaar tegen zijn terugplaatsing en verhuisde in 2008 naar een longstay.

Infiltrant

Journalist Sytze van der Zee publiceerde in 2003 een boek over Hertogs: Zuidwal. Dossier van een seriemoordenaar. In een drieluik van misdaadverslaggever Peter R. de Vries bekende Hertogs vijf jaar geleden voor een verborgen camera aan een infiltrant zijn betrokkenheid bij de drie moorden.

Hertogs was al enige tijd ernstig ziek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.