nederland

Besluit over Islamitische Universiteit laat op zich wachten

Door Tom Reijner - 02 juli 2015

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zal niet schromen om de accreditatie – de officiële erkenning – van de Islamitische Universiteit Rotterdam in te trekken. Ze kan die beslissing nu nog niet nemen, omdat ze eerst een oordeel over de kwaliteit moet afwachten.

In de Tweede Kamer zei Bussemaker donderdag dat de ‘universiteit’ een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft en die ook moet uitdragen.

Voorwaarden

Momenteel is er een onderzoek gaande of de opleiding nog wel aan de voorwaarden voldoet om voor zo’n accreditatie in aanmerking te komen.

Als dat niet het geval, komt Bussemaker naar eigen zeggen in actie, en schrapt ze ook de accreditatie voor de masteropleiding. Het accreditatieorgaan NVAO doet nu onderzoek naar de onderwijsinstelling. De Islamitische Universiteit is overigens geen echte universiteit, maar een hbo-opleiding.

Oproep

Het onderzoek heeft vooral te maken met omstreden uitspraken van rector Ahmet Akgunduz. Hij deed in aanloop naar de Turkse parlementsverkiezingen een oproep op Facebook om niet op de linkse pro-Koerdische partij HDP te stemmen.

De partij haalde uiteindelijk de kiesdrempel van 10 procent. Ook noemde hij mensen die de AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan niet steunen ‘homo’s, Armeniërs en domme moslims’ en veroordeelde hij de demonstranten die op het Taksimplein in Istanbul protesteerden tegen Erdogan.

De onderwijsinstelling laat intussen de in opspraak geraakte rector voorlopig zitten, hoewel minister Bussemaker het vertrouwen in hem heeft opgezegd, meldt de NOS. Ook na een nieuw gesprek met de minister weigert de raad van toezicht om rector Akgündüz weg te sturen. Wel zal hij om ‘maatschappelijke commotie te voorkomen’ zijn Facebookpagina sluiten, meldt de universiteit.

Intrekken

Woensdag bleek dat de Tweede Kamer het al eens was over het intrekken van de accreditatie. De partijen VVD en SP vroegen Bussemaker te onderzoeken of de accreditatie van de ‘universiteit’ kon worden ingetrokken.

Het voorstel van de twee partijen haalde met steun van het CDA en de PVV een meerderheid in de Kamer. De VVD stelde de kwestie al eerder aan de orde in de vaste Tweede Kamercommissie voor onderwijs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.