nederland

Dassen in Oudehorne maken van tuinen een loopgravenlandschap

Door Gertjan van Schoonhoven - 13 juli 2015

Het is het Jaar van de Das, en dat hebben ze geweten in Friesland. Plus: groen asfalt in Zeeland en een koele Cuijkse ontvangst voor de rijdende verswinkel.

Sluiskil

‘Groen asfalt’ komt eraan, te beginnen in Nederland. De Provinciale Zeeuwse Courant meldt dat Sluiskil de wereldprimeur krijgt van proefstroken bio-asfalt, ergens op een industrieterrein. Het asfalt bestaat fiftyfifty uit bitumen en twee plantaardige lijmstoffen, lijnzaad en lignine, dat op den duur uit gemaaid bermgras en snoeihout moet worden gewonnen.

Het Parool meldt de komst van gerecycled plastic asfalt, ontwikkeld door KWS Infra van VolkerWessels. Dat plastic asfalt zou niet alleen veel langer meegaan, het zou ook nog eens goed nieuws zijn voor de ‘plasticsoep’ in de oceaan. De ‘plastic road‘ is licht, want hol: perfect voor zachte ondergronden. En je kunt er leidingen en water in bergen. Rotterdam wil een proefstrook.

Cuijk

Waar supermarkten verdwijnen, daar verschijnt Pim Peeters & Zonen uit Nijmegen. Met zijn rijdende verswinkel bezoekt Peeters dorpjes en buurten die sinds kort zonder supermarkt zitten. Kan niet misgaan, maar toch wel.

De Cuijkse wijk Padbroek, die een Lidl te betreuren had, gaf Peeters volgens De Gelderlander zo’n koele ontvangst dat hij er al na twee dagen mee kapte. Geen droog brood te verdienen. Op naar Groeningen en Vortum-Mullem onder Boxmeer.

Oudehorne

Scheveningen heeft de meeuw, de Veluwe het zwijn, de zuidoosthoek in Friesland de das. Het is het Jaar van de Das en dat heeft het marterachtige roofdier zich geen twee keer laten zeggen. In Oudehorne en Nieuwehorne veranderen tuinen in één nacht in een soort loopgravenlandschap, boeren laten hun maisgrond maar onbebouwd. Zinloos. In de Leeuwarder Courant zegt Henk Kramer daarover: ‘Se rinne de planten plat en frette de kolven op. Der boue wy gjin maïs foar.’ Zo is het maar net.

Elsevier nummer 29, 18 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.