nederland

Declaraties ziekenhuisbestuurders: snoepreisjes en dure wijnen

Door Shari Deira - 07 juli 2015

Dure flessen wijn, hotels en sterrenrestaurants: bestuurders van academische ziekenhuizen houden zich niet altijd aan de regels voor declaraties. De soberheid die voor ministers zo gewenst is, geldt niet voor ziekenhuisbestuurders.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar de declaraties van bestuurders van acht universitair medische centra in Nederland.

Wintersport

Een van de declaraties die opvalt, is die van sneeuwkettingen (pdf) die VUmc-bestuurder Wouter Bos nodig had voor zijn wintersportvakantie. Het ziekenhuis betaalde 119,25 euro voor de sneeuwkettingen van de oud-PvdA-minister. De declaratie zou het gevolg zijn van een fout in het leasecontract van Bos, meldt het ziekenhuis.

Verder is het VUmc sober als het gaat om declareren, in vergelijking met de andere ziekenhuizen, concludeert RTL. In twee jaar tijd heeft het ziekenhuis amper 200 euro gedeclareerd voor alcohol.

Dolfijnentour

Een bestuurder van het UMC Groningen mocht tijdens zijn verblijf in Suriname op kosten van het ziekenhuis een citytour maken door Paramaribo, een dolfijnentour en een trip naar het binnenland. Deze ‘studiereis’ kostte 1.189 euro, zonder de vliegreis. De bestuurder in kwestie was in Suriname voor een congres en nam deel aan een vergadering.

Een andere opvallende declaratie van het UMC Groningen. Tijdens een diner met dertien personen werden tien flessen wijn, negen amsterdammertjes bier, drie glazen wijn en vijftien jonge Jenever gedronken. De wijn kostte 30 euro per fles.

Drank

Bij het LUMC in Leiden lusten de bestuurders ook wel een glaasje. Het ziekenhuis heeft met 4.100 euro de grootste drankrekening over twee jaar.

In Utrecht werd met 120 euro voor een fles Priorat, de duurste fles wijn gedeclareerd. Het UMC Utrecht is bovendien ook erg goed voor gasten. Zeven buitenlandse gasten kregen een diner aangeboden in Bridges, een sterrenrestaurant in Amsterdam. Kosten hiervoor waren 839,50. Volgens het ziekenhuis waren bij het diner geen afgevaardigden van het UMC Utrecht aanwezig.

De dertig ziekenhuisbestuurders declareerden vorig jaar en het jaar daarvoor samen meer dan 17.500 euro aan alcoholische dranken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.