nederland

Dijsselbloem: Grexit dreigt als Grieken ‘nee’ stemmen

Door Shari Deira - 02 juli 2015

Als Griekenland zondag ‘nee’ stemt bij het referendum, is het volgens minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) de vraag of er nog een basis is voor het land om in de eurozone te blijven. Een ‘nee’ brengt het land in een ‘buitengewoon lastig parket’.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem zei dat donderdag in de Tweede Kamer. Een ‘ja’ biedt ‘meer perspectief’ om verder te onderhandelen.

Stemmen

Een ‘ja’ biedt voor Dijsselbloem meer perspectief om verder te praten, maar met wie? De Griekse minister Yanis Varoufakis (Financiën) zegt dat hij zal vertrekken als de Grieken zondag ja stemmen bij het ‘Greferendum’.

Wat er precies gaat gebeuren als de Grieken zondag tegen de voorstellen van de schuldeisers stemmen, blijft onduidelijk. Dijsselbloem zegt dat een ‘nee’ niet zal leiden tot een beter hulppakket. De bevolking van Griekenland moet ‘ingrijpende maatregelen’ accepteren.

De minister blijft bereid om Griekenland verder te helpen, maar het land zit met de rest van de Europese Unie ‘op inhoud ver uit elkaar’. Het is aan de Griekse bevolking om deze kloof te overbruggen door ‘maatregelen te accepteren die onvermijdelijk zijn’.

Bankrun

Dijsselbloem was in de Tweede Kamer erg somber over de situatie in Griekenland, die hij ‘buitengewoon ernstig’ noemt. De banken zijn nog steeds gesloten en Grieken kunnen maximaal 60 euro per dag pinnen, maar veel pinautomaten zijn leeg.

De banken weer openen, is niet verstandig, zegt Dijsselbloem. Het risico op een bankrun is ‘heel erg groot’. ‘Als ze open zouden gaan, zouden ze praktisch meteen weer dicht moeten, want er is geen geld.’

Drachme

Hoe een Grieks vertrek uit de eurozone eruit ziet, is onduidelijk. Formeel kan het niet, want daar is geen procedure voor, staat deze week in Elsevier. De Grieken zouden de drachme opnieuw moeten invoeren.

Dat zal in eerste instantie zorgen voor een schok, waardoor de munt 30 tot 40 procent minder waard wordt. Maar na verloop van tijd kan de Griekse economie weer concurrerend worden, doordat de prijzen van Griekse producten dalen. De staatsschuld in euro’s zal in dit geval wel ondraaglijk worden en een deel daarvan zal moeten worden kwijtgescholden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.