nederland

Edith Schippers: ‘Premier Mark Rutte gaat door tot ná 2017’

Door Eric Vrijsen - 08 juli 2015

‘Premier Rutte gaat door tot ná 2017. Hijzelf bevestigt dat nog niet, maar niemand hoeft daar aan te twijfelen,’ zegt VVD-minister Edith Schippers en potentieel opvolger van Rutte in een interview met Elsevier van deze week.

Schippers (50) zelf is langzamerhand toe aan een nieuwe post: ‘Het is niet mijn ambitie om tot mijn 65ste minister van Volksgezondheid te blijven, maar deze beleidssector zit in mijn hart en in mijn genen. Maar ik heb op andere terreinen ook sterke opvattingen. Pas na de volgende verkiezingen sta ik open voor een andere rol. Want het is natuurlijk voor elk departement goed dat er af en toe een wisseling van de wacht is.’

Partijpolitiek

In de VVD heeft alleen fractieleider Halbe Zijlstra gezegd dat hij Rutte wil opvolgen. Schippers – vaak genoemd als VVD-kroonprinses – wil daar nog niks van weten: ‘Ik kijk met groot respect naar hoe Rutte opereert. Hij heeft drie belangrijke eigenschappen: geduld, geduld en geduld. Rutte heeft gewoon eindeloos geduld.’

Over de klacht in VVD-kringen dat Rutte te veel de oren laat hangen naar coalitiepartner PvdA, zegt Schippers in Elsevier: ‘Sommigen nemen hem kwalijk dat hij niet op het partijpolitieke karretje zit, maar juist daardoor kan hij oplossingen bieden waarmee dit land vooruit kan. (…) Als hij alleen maar bezig was met wat hij zelf in gedachten had, dan kunnen we later in de geschiedenisboekjes opschrijven welke prachtige oplossingen het anno 2015 helaas niet haalden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.