nederland

Els Kloek schrijft naslagwerk over vrouwen in twintigste eeuw

Door Carla Joosten - 02 juli 2015

Plus: Ahmed Aboutaleb houdt de zevende H.J. Schoo-lezing.

Historicus Els Kloek (62) maakt een naslagwerk over vrouwen in de twintigste eeuw. Kloek stelde eerder het boek 1001 vrouwen samen dat vrouwen van betekenis beschrijft uit de afgelopen duizend jaar. Het nieuwe boek, dat gefinancierd wordt met crowdfunding, moet in 2017 verschijnen.

Bij de keuze van te beschrijven vrouwen laat Kloek zich adviseren door directeur van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies Marjan Schwegman, hoog­leraar politieke geschiedenis van gender Mieke Aerts en Carla van Baalen, hoogleraar parlementaire geschiedenis.

Schoo-lezing Elsevier

Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam houdt dinsdag 1 september de zevende H.J. Schoo-lezing, waarmee Elsevier en het Amsterdamse debatcentrum de Rode Hoed het politieke seizoen openen. Onder de titel De roep van de stad geeft Aboutaleb zijn visie op de autonomie van steden in nationale en internationale verbanden.

In het jaar dat Rotterdam 675 jaar stadsrechten viert, schetst de burgemeester hoe hij de toekomst van steden en metropoolregio’s voor zich ziet. Stedelijke gebieden zijn overal ter wereld in opkomst. Dat vergt verandering van bestuurlijke stelsels, vindt Aboutaleb. In 2014 riep Elsevier de Rotterdamse burgemeester uit tot Nederlander van het jaar.

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.