nederland

Generaal Middendorp: IS ook in Syrië aanvallen

Door Shari Deira - 24 juli 2015

Nederlandse F-16’s vallen doelwitten aan van terreurbeweging IS in Irak, maar dit is onvoldoende. Er bestaat inmiddels ‘een volkenrechtelijke grondslag’ voor militair optreden tegen IS in Syrië.

‘Militair technisch gezien zijn er argumenten om de caveat (beperkingen, red.) van de missie af te halen,’ zegt commandant der strijdkrachten Tom Middendorp tegen NRC Handelsblad.

Bombarderen

Minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) schreef eind juni aan de Tweede Kamer dat er een volkenrechtelijk mandaat bestaat om Islamitische Staat ook in Syrië te bombarderen.

Het mandaat voor aanvallen in Irak is verlengd tot 2016, maar een eventueel kabinetsbesluit over het aanvallen van doelen in Syrië ‘komt pas later in het jaar aan de orde’. Daarvoor ontbreekt ‘een breed gedragen politieke strategie ter oplossing van het conflict’.

De Verenigde Staten, Canada en enkele Arabische landen bombarderen wel doelwitten in Syrië. Donderdagavond en vrijdagochtend hebben ook gevechtsvliegtuigen van de Turkse luchtmacht doelen aangevallen van IS in Syrië.

IS heeft inmiddels voornamelijk terrein verloren in het noorden van Irak. Dat ziet Middendorp als teken dat de Nederlandse bijdrage, bombarderen en het trainen van Koerdische strijders, helpt.

Maar in Syrië moet er meer worden gedaan: ‘We zien dat de capaciteit van de coalitie in Syrië te beperkt is om IS effectief aan te grijpen,’ zei Van Middendorp tijdens een bezoek aan de missie in Kuweit en Irak.

Vergif

Niet alleen in Nederland wordt de inzet van gevechtsvliegtuigen in Syrië geopperd. Ook in Groot-Brittannië ligt deze optie op tafel. De Britse premier David Cameron noemde maandag IS in een toespraak ‘het vergif in onze samenleving‘.

Vorig jaar kreeg Cameron geen meerderheid voor deelname van de Royal Air Force aan de strijd in Syrië, maar de Britse premier wil zich daar nu opnieuw hard voor maken.

Huiverig

In Nederland is regeringspartij PvdA nog huiverig voor de inzet van Nederlandse F-16’s in Syrië. Ondanks dat zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als het ministerie van Defensie concludeert dat er een ‘volkenrechtelijke grondslag’ is voor luchtacties boven Syrië, ziet PvdA-Kamerlid Michiel Servaes niet water nu fundamenteel anders is dan vorig jaar.

Servaes vindt het belangrijk dat er een effectieve politieke strategie komt, en die is er wat hem betreft nu nog niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.