nederland

Het publiek van de bouwput rond Hoog Catharijne

Door Nikki Sterkenburg - 27 juli 2015

Onder toeziend oog van voor- en tegenstanders wordt de Catharijnesingel herontwikkeld.

Ook al moeten sommigen de trein halen, vrijwel iedereen die langsloopt, vertraagt zijn pas om door de glazen pui van de Radboudtraverse op Hoog Catharijne de bouwwerkzaamheden te aanschouwen.

De bouwput vanwaaruit straks de nieuwe Catharijnesingel moet verrijzen – in de jaren zeventig tot verdriet van veel Utrechters gedempt – trekt dagelijks veel bekijks. Sommigen werpen alleen een snelle blik, anderen gaan ervoor zitten, zoals een medewerkster van de nabijgelegen bioscoop. ‘Ik werk in het donker. Als ik vroeg ben, wacht ik vaak hier tot mijn dienst begint.’

Debbie Lopulalan (71) komt eens per week of twee weken even kijken. ‘Ik moest er in de jaren zeventig echt aan wennen dat de singel werd gedempt. Gelukkig komt het water nu terug. Ik geniet hiervan. Het is knap hoe snel de bouwwerkzaamheden gaan,’ zegt ze, wijzend op het betonnen karkas waarin straks appartementen komen. ‘Dat hebben ze in amper twee maanden tijd uit de grond gestampt.’

Wat nu nog een bouwput is, moet in 2019 een boulevard zijn met een kade en horeca. Een hijskraan takelt pakken betonstaal van een truck. Mannen in fluorescerende pakken lopen gehelmd over de bouwplaats.

Hobbymatig

De bedrijvigheden trekken veel volk; bordjes over het verloop van het project worden bestudeerd en geregeld stoppen groepjes winkelende mensen om even te kijken, waarbij er doorgaans wel iemand zichzelf als expert opwerpt om zijn kennissenkring te onderwijzen over de werkzaamheden.

Sommige liefhebbers maken geregeld foto’s en filmpjes om het verloop van de bouw in kaart te brengen, zoals Gerard Zell (69), gepensioneerd docent werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Utrecht. De filmpjes wil hij straks monteren, thuis heeft hij meer films van bouwprojecten – ‘allemaal hobbymatig’ – bijvoorbeeld van een hijskraan die in Loos­drecht werd gebouwd.

Zell heeft wel eens gevraagd of hij op de bouwplaats mocht filmen. Hij kocht er zelfs een helm, hesje en veiligheidsschoenen voor. Maar het mocht niet, en dus filmt Zell nu door de pui van Hoog Catharijne.

‘Het is knap dat hier overal wordt gebouwd, maar dat je er eigenlijk geen last van hebt. Soms moet je met je auto een baan naar links of naar rechts omdat er weer iets klaar is en er een nieuwe deel wordt aangepakt. Maar verder loopt alles gewoon door.’

De Catharijnesingel maakt deel uit van een groter plan van de gemeente Utrecht om het stationsgebied te herontwikkelen. Ook de Jaarbeurs en het Stationsplein krijgen een opknapbeurt. Maar ondanks de belangstelling begrijpt niet iedereen de gemeentelijke bouwlust.

Zell: ‘Ik heb dit gebied sinds de jaren zeventig al zo vaak zien veranderen. Als dit in 2030 allemaal klaar is, dan zal er wel iets anders zijn dat er dertig jaar staat en ineens moet worden vervangen.’

Timmerman

Karel Klinkenberg (78) moet naar eigen zeggen wel lachen om alle vernieuwingswoede. ‘Eerst moest de Catharijnesingel weg, nu komt deze terug. Ik heb het allemaal zien komen en gaan. Ik begrijp niet waarom alles wordt gesloopt en daarna toch weer opgebouwd. Maar het zal wel goedkomen.’ Het uitkijkpunt op de bouwput is voor hem een goede ontmoetingsplek.

‘Ik rust hier altijd even uit als ik naar de markt ga. Ik spreek hier nooit met mensen af, maar ik kom altijd wel bekenden tegen als ik hier zit.’

Sommigen zijn geïnteresseerd in de bouwtechnieken, zoals Karel Hijnsbergen (71), die timmerman is geweest. ‘Vroeger gebruikten we nauwelijks hijskranen en machines. Het is interessant hoe techniek bouwwerkzaamheden verandert en versnelt.’

Hijnsbergen zit er twee tot drie keer per week wanneer zijn vrouw inkopen doet. Anderen komen speciaal even naar de werkzaamheden kijken. Mark Woldberg (39) heeft Lena (3) en Guus (7) op de picknicktafel gezet om samen een broodje te eten.

‘Eigenlijk vind ik Hoog Catharijne een vreselijk gebied dat ik zo veel mogelijk probeer te mijden. Maar het is leuk om te zien hoe deze zone zich ontwikkelt. Vandaar dat we toch af en toe komen kijken.’

Elsevier nummer 31, 1 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.