nederland

Hoe bijzonder is dit tropische weer? Vijf vragen over de hitte

Door Tom Reijner - 01 juli 2015

Het duurde twee jaar, maar nu is het dan zover: de kans is levensgroot dat Nederland te maken krijgen met een officiële hittegolf. Dan gaan de temperaturen richting de 35 graden, mogelijk meer. Sneuvelt het absolute hitterecord in ons land?

Elsevier.nl zet vijf vragen en antwoorden over het tropische weer voor u op een rij.

Wanneer is er sprake van een hittegolf?

In Nederland spreken we van een hittegolf als er een serie van vijf zomerse dagen is op rij met minimaal 25 graden, waarvan er drie dagen bij moeten zitten met tropische waarden van 30 graden over hoger. Hoogstwaarschijnlijk is de hittegolf zaterdag een feit.

Waaraan hebben we deze warmte te danken?

De hoge temperaturen hangen samen met zeer warme lucht, die vanuit het zuiden van Europa naar onze contreien stroomt. De koele lucht van de voorbije dagen – nog maar een week geleden was het amper 15 graden – is verdreven. Een hogedrukgebied boven Noord-Afrika, en lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan en boven Rusland zorgen voor een krachtige luchtstroom uit het zuiden: een zogeheten ‘omegablokkade‘.

Hoe warm wordt het, en sneuvelt het record uit 1944?

De temperaturen zijn zeldzaam, maar niet uitzonderlijk. Op 23 augustus 1944 werd het pas echt heel warm: toen werd het in het Gelderse Warnsveld 38,6 graden. De verwachting is dat er komende zaterdag temperaturen worden gemeten van 32 tot 36 graden – en dat komt wel dichtbij het hitterecord uit het laatste oorlogsjaar. Op een plek zou het dus zomaar tot een uitschieter kunnen komen. Mogelijk onweer kan roet in het eten gooien.

Wat is het Nationaal Hitteplan, en waarom van kracht?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stelde dinsdag het Nationaal Hitteplan in werking. Het plan zorgt ervoor dat kwetsbare groepen, zoals bejaarden, en hun zorgverleners attent zijn op de hitte, en adviseert hoe zij zich daar het beste op kunnen voorbereiden. Reden was de extreme hitte in juli 2006, waardoor gemiddeld duizend mensen meer stierven dan in een normale julimaand.

Hoe lang blijft het zeer warme weer in ons land?

In elk geval tot en met zaterdag. Daarna wordt het naar verwachting iets koeler, maar zondag, maandag en dinsdag liggen de temperaturen nog op een zomers niveau van 25 graden of meer. Weer.nl voorspelt dat het dinsdag in het zuidoosten van het land weer 30 graden of meer kan worden. Dan is er wel kans op een regen- of onweersbui, maar dat is nog ver weg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.