nederland

‘Hulporganisatie’ verdiende fors aan subsidie illegalen

Door Elif Isitman - 22 juli 2015

De Goodwill Homage Foundation in Amsterdam Zuidoost kreeg voor zes ton subsidie om zeventig illegalen naar het land van herkomst te begeleiden. Dit werden er uiteindelijk maar twintig en de begeleiding stelde in de praktijk niets voor.

Dat onthult een voormalig medewerker van de organisatie woensdag in Het Parool. De begeleiding voor de illegalen ‘rammelde aan alle kanten’.

Terugkeer

De Goodwill Homage Foundation kreeg de afgelopen jaren subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie om illegale vreemdelingen te begeleiden naar een terugkeer naar hun land van herkomst. Vorige week heeft een van de schuldeisers het faillissement van de organisatie aangevraagd. Een curator doet nu onderzoek naar de administratie van de instantie.

De medewerker zegt dat het project in de praktijk weinig voorstelde. Zo zou het lesprogramma voor de illegalen louter op papier bestaan. Het lesprogramma was bedoeld om de illegalen voor te bereiden op een nieuwe carrière als bijvoorbeeld kapper of automonteur. ‘Van de twintig mensen die naar Afrika zijn teruggekeerd, heeft niemand een traject gevolgd,’ zegt de medewerker. Volgens haar waren er lokalen beschikbaar, ‘maar les is er niet gegeven’.

Begroting

Er was 250.000 euro begroot voor vier vaste krachten, waarbij de oprichter van de organisatie zichzelf een uurloon van 75 euro toe-eigende. Het ministerie kende de hulpinstantie in 2013 een subsidie toe van een kleine zes ton.

De stichting was tot voor kort nog met het ministerie aan het onderhandelen over de vaststelling van de subsidie. Het departement hanteert de regel dat begeleiding maximaal 8000 euro per illegaal mag kosten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.