nederland

In Nederland: Zevenbergen in zeven zilveren bergen

Door Gertjan van Schoonhoven - 27 juli 2015

Zevenbergen in het nieuws, na de aankoop door het Rijksmuseum van een nieuw pronkstuk. En: Wat Beverwijk kan, kan Winschoten ook, dachten ze in Noordoost-Groningen.

Enschede

De aangiftecijfers dalen, maar autodiefstal is nog steeds een plaag. In het Europa zonder binnengrenscontrole hebben autodieven vrij spel: auto stelen, dan maken dat je weer de grens overkomt. Dat autodieven meestal niet uit Noorwegen of Luxemburg komen, blijkt uit het feit dat veel gestolen auto’s via de oostgrens verdwijnen.

Particuliere opsporingsbedrijven gaan de politie nu bij wijze van experiment helpen, meldt RTV Oost. Aanhouden mogen ze niet, wel volgen. Titus Visser van Aanpak Voertuigcriminaliteit: ‘Soms hebben agenten geen tijd om achter een auto aan te gaan, terwijl je weet waar die rijdt. Het is dan zonde om de auto de grens over te laten gaan.’ Met ‘geen tijd’ bedoelt Visser dat de politie dan bezig is ‘met andere vormen van criminaliteit'[sbestrijding].

Winschoten

Wat Beverwijk kan, kan Winschoten ook, dachten ze in Noordoost-Groningen. De Winschoter ‘wereldbazaar’ was geboren: een overdekte markt van 40.000 vierkante meter en met 550 winkeltjes. Winschoten heeft zo z’n charmes en er werden best veel bekende Nederlanders geboren (ook niet-voetballers).

Maar de economie kan er wel wat pit gebruiken. Helaas, mag niet van de Raad van State, meldt het Dagblad van het Noorden. Grootschalige detailhandel mag in de hele provincie alleen in de stad Groningen. Winkeliers in Winschoten blij: die hadden geklaagd.

Zevenbergen

Zevenbergen in het nieuws, na de aankoop door het Rijksmuseum van een nieuw pronkstuk: het zestiende-eeuwse schuttersketen van het Sint Joris gilde van Zevenbergen. Conservator Dirk Jan Biemond legt op https://dirkjanb.wordpress.com
uit waarom het (inderdaad: ‘het’ keten) zo’n mooi ding is. Zelfs de zeven bergen van Zevenbergen zijn er in verzilverd.

Elsevier nummer 31, 1 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.