nederland

Koos de Vogel (1935-2015): militair met oog voor zijn naasten

Door Carla Joosten - 14 juli 2015

Brigade-generaal en VVD’er Koos de Vogel was zeer bevlogen en had een krachtige persoonlijkheid. Op 26 juni overleed hij, tachtig jaar oud.

Koos de Vogel was brigade-generaal der infanterie bij de Koninklijke Landmacht. Hij diende in Libanon en was directeur van de Hogere Krijgsschool, maar echt gefascineerd was hij door toenmalig Joegoslavië, waar hij van 1982 tot 1986 militair attaché was.

Al voor het uitbreken van de Balkanoorlog in 1991 waarschuwde hij voor het uiteenvallen van Joegoslavië en de destabiliserende werking daarvan op de hele regio. Toen zijn voorspelling uitkwam, gaf De Vogel, die inmiddels met leeftijdsontslag was, vaak commentaar in de media.

De in het Brabantse Ginneken en Bavel geboren zoon van een Engelandvaarder had geen leuke jeugd. ‘Na diens terugkeer in 1945 kreeg hij nooit echt contact met zijn vader. Toen hij tien was, kwam er opeens een vreemde man binnen,’ zegt dochter Anita de Vogel (56).

Op de hbs in Tilburg viel hij op bij Marga van den Ende, maar hij zag haar niet staan. Totdat ze elkaar ontmoetten bij de midzomerfeesten. ‘Hij zat op de Koninklijke Militaire Academie en stond daar in uniform. Hij herkende mij toen wel en er was opeens een klik,’ zegt Marga (79).

Toegewijd

Ze trouwden en kregen twee dochters en een zoon. ‘Hij was een fijne vader die ons de jeugd wilde bezorgen die hij zelf niet had gehad. Hij werkte hard, maar maakte altijd tijd voor zijn gezin. Een strenge opvoeder, maar met veel liefde. Wij deden alle drie aan turnen op hoog niveau en hij reed ons heel Nederland door,’ zegt Anita. ‘Voor zijn zeven kleinkinderen stond hij ook altijd klaar. Hij was liefhebbend, zorgzaam en toegewijd.’

Daarnaast was hij veertig jaar actief in de VVD. ‘Daadkracht, orde, gezag en betrouwbaarheid typeerden hem. In zijn jaren als raadslid kwam je Koos overal in het dorp op de fiets tegen. Hij inspecteerde, zeer bevlogen, alles in de buitendienst wat aan de orde was in de raad. Koos was een krachtige persoonlijkheid, altijd weloverwogen, ging recht op zijn doel af en kon hoofd- en bijzaken scheiden,’ zegt partijgenoot Ellen van Helden (54), zelf raadslid in Waddinxveen.

Cadettenlied

Tot zijn verrassing kwam toenmalig senator Heleen Dupuis in 2009 tijdens de jaarlijkse VVD-barbecue naar Waddinxveen om Koos te onderscheiden met de Mr. D.U. Stikkerplaquette, een hoge landelijke VVD-onderscheiding. Voor zijn militaire verdiensten werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau met de Zwaarden.

Op zijn verjaardag in 2008 kreeg de oudmilitair een zwaar herseninfarct, dat hem halfzijdig verlamde. Maar ook in zorgcentrum Gouwestein in Gouda nam hij zijn verantwoordelijkheid en werd hij voorzitter van de cliëntenraad. Hij overleed er op 26 juni, tachtig jaar oud, in zijn slaap.

Precies zestig jaar na de ontmoeting op de midzomerfeesten met Marga was de crematie. Zijn jaargenoten van de KMA promotie infanterie 1956, allen ruim de tachtig gepasseerd, reden de kist binnen en zongen het cadettenlied Bonsoir Mes Amis.

Elsevier nummer 29, 18 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.