nederland

Met deze wet wil overheid ‘sponsoring’ jihadisten stoppen

Door Shari Deira - 15 juli 2015

Een uitkering, toeslagen of studiefinanciering: van Nederlanders die zich aansluiten bij terreurbeweging IS in Irak of Syrië worden deze toelages stopgezet. Het kabinet heeft wetgeving hierover klaar.

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) wil zo voorkomen dat de gewelddadige strijd wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid en hoopt dat het jongeren ontmoedigd te kiezen voor de jihad, meldt De Telegraaf.

Pinpas

Asscher denkt dat uitkeringen, toeslagen en studiefinanciering een belangrijke bron van inkomsten kunnen zijn voor de jihadisten. ‘Ik wil niet hebben dat een IS-strijder met zijn pinpas in Raqqa stufi incasseert.’

Uitkeringen kunnen op basis van de huidige wetgeving al worden stopgezet, maar dat lukt niet in alle gevallen, schrijft de krant. Bovendien duurt het vaak lang. Met de nieuwe wetgeving moet dit direct lukken.

De nieuwe wetgeving zal niet alleen gelden voor de jihadisten zelf, maar ook voor de vrouwen die afreizen naar Irak of Syrië om te trouwen met een jihadist. De wet geldt namelijk niet alleen voor deelname aan de gewelddadige strijd, maar voor deelname aan alle terroristische organisaties.

Als jihadisten terugkeren naar Nederland hebben zij in principe weer recht op deze toelages. Asscher denkt dat dit de kans op reïntegratie en radicalisering kleiner maakt.

Het is de bedoeling dat de wetgeving in het najaar naar de Raad van State gaat voor advies, waarna de Tweede Kamer zich erover mag uitspreken.

Jihadisten

Het kabinet liet eind vorige maand weten ervan uit te gaan dat ongeveer 190 Nederlanders zijn afgereisd naar Irak of Syrië om zich aan te sluiten bij een jihadistische groepering. Bij de gewapende strijd zouden 32 Nederlandse jihadisten om het leven zijn gekomen.

De ruime meerderheid van de 190 Nederlanders heeft zich aangesloten bij IS en een kleiner deel bij Jabhat al-Nustra of een andere terroristische groep. Voor zover bekend zijn 35 jihadisten teruggekeerd naar Nederland.

De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid, Dick Schoof, handhaaft het dreigingsniveau nog steeds op ‘substantieel‘, het op een na hoogste van de vier dreigingsniveaus. IS blijft op grote schaal propaganda verspreiden die is gericht op potentiële jihadisten in westerse landen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.