nederland

Moet schietende agent standaard verdachte worden?

Door Shari Deira - 23 juli 2015

Agenten die bij een arrestatie hebben geschoten, zouden de status van verdachte moeten krijgen. Dat zou beter zijn omdat het de agent meer rechtszekerheid biedt.

Met die boodschap reageert voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP donderdag tegenover de NOS op de recente rechtszaken en incidenten waarbij politieagenten die hun dienstwapen hebben gebruikt zijn betrokken.

Bijrijder

Vorige week werd een Limburgse agent veroordeeld tot twee jaar celstraf omdat hij in 2013 op iemand schoot die met zijn auto op agenten inreed. De bijrijder raakte daardoor gewond en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Hoewel het Openbaar Ministerie had gevraagd de man vrij te spreken, veroordeelde de rechter de agent tot gevangenisstraf. Het incident gebeurde bij coffeeshop Brothers in Heerlen. De bestuurder van de auto had de nacht daarvoor een ramkraak gepleegd

Het vonnis zorgde intern voor heftige emoties, schreef korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie woensdag op zijn weblog. ‘Het voedt bij velen de frustraties over gebrek aan erkenning en over het vertekende beeld dat (sociale) media al te vaak van ons werk en onze mentaliteit schetsen.’

Donderdag staan twee agenten terecht die in 2013 een man doodschoten die voor onrust zorgde in een woonwijk in Rotterdam.

Rechten

Volgens Van de Kamp leiden de rechtszaken tot onrust onder politieagenten. Als agenten betrokken zijn bij een incident, worden ze eerst gehoord als getuige. Maar bij de status van verdachte, hebben ze meer rechten, zegt Van de Kamp. Agenten hebben dan direct de beschikking over een advocaat.

‘Het is natuurlijk hard en niet de ideale oplossing. Maar wel noodzakelijk, om politiemensen veiligheid en rechtszekerheid te geven.’

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de politie waren eerder tegen deze verandering. Zij zouden liever een aanpassing zien van het wettelijke stelsel, wat ervoor moet zorgen dat voor politiezaken een speciale gerechtskamer wordt ingesteld. Dat duurt volgens Van de Kamp te lang.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.