nederland

Politie gaat dure vliegreisjes in businessclass aanpakken

Door Tom Reijner - 24 juli 2015

De politie heeft de afgelopen jaren veel geld uitgegeven aan vliegreizen in de dure businessclass. In 2013 en 2014 werd in totaal 85.000 euro uitgetrokken voor de prijzige tickets.

Vorig jaar heeft de top van de Nationale Politie 50.000 euro uitgegeven aan luxe vliegreizen, 15.000 euro meer dan het jaar ervoor, blijkt uit gegevens die het AD heeft gekregen na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur, het zogenoemde WOB-verzoek.

Veiligheid

Het gaat niet alleen om de politietop. Ook agenten en rechercheurs reizen businessclass naar het buitenland voor geheime operaties en internationale opsporingsonderzoeken.

De reisjes gaan naar onder meer Australië, Colombia, Sudan en de Antillen. Het duurste vliegticket kwam voor rekening van de Rotterdamse politiechef Frank Paauw. Hij declareerde een kleine 6.000 euro, nadat hij in april op en neer naar Singapore was gevlogen. Dat bedrag ligt ongeveer zes keer hoger dan de prijs voor een stoel in de ‘normale’ economyclass.

Dat dit gebeurt, heeft volgens een woordvoerder te maken met de veiligheid: een politieagent hoeft niet in de rij te staan bij het boarden, en wordt dus ook niet herkend. Dat zou een onderzoek namelijk kunnen schaden.

Geen vakantiedagen

Na de onthulling heeft de korpsleiding van de Nationale Politie besloten om het vliegen in luxe te beperken. Binnen Europa mogen werknemers van de politie niet meer vliegen in dure businessclass, maar moeten ze genoegen nemen met een ticket voor de comfortclass.

Buiten Europa mag vliegen nog wel, maar alleen als kan worden aangetoond dat dit noodzakelijk is, zegt een woordvoerder. De regeling voor dienstreizen wordt momenteel aangepast.

Behalve de beperking van businessclassreizen tot vluchten buiten Europa is in de regeling ook opgenomen dat de reizende politieman of -vrouw geen vakantiedagen aan de reis vastplakt en geen privé-reisgenoot meeneemt. De uitzondering op de regel is het hoofd van de Nationale Politie Gerard Bouman, en wel vanwege zijn functie en de ‘bijbehorende statuur’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.