nederland

Politie publiceert foto’s relschoppers Schilderswijk

Door Servaas van der Laan - 29 juli 2015

De vandalen die eind vorige maand huis hielden in de Schilderswijk in Den Haag moeten met de billen bloot. De politie heeft besloten om afbeeldingen van de relschoppers op het internet te plaatsen.

De afbeeldingen worden op de website van de politie geplaatst en via een opsporingsbericht op TV West verspreid. Dit zal woensdagmiddag gebeuren na het nieuws van 17.30 uur.

Hooligans

Wie niet met foto op internet en op tv wil komen te staan, heeft nog enkele uren om zich alsnog bij de politie te melden. De politie hoopt dat veel relschoppers dit doen. De maatregel is eerder toegepast nadat Feyenoord-hooligans zich hadden misdragen in Rotterdam en Rome.

Eerder werden al meer dan 250 relschoppers opgepakt in verband met de ongeregeldheden in de Haagse Schilderswijk. De meesten komen er af met voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen.

Schade

Ondernemers, particulieren en instellingen die schade hebben geleden door het gedrag van de vandalen zullen dit zelf moeten betalen. Zo werden de ruiten en deuren van theater De Vaillant ingetrapt en werd een piano op straat gekieperd. Andere culturele instellingen kwamen het theater tegemoet door een deel van de kosten voor rekening te nemen.

De relschoppers sloegen toe tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme. Naast het slopen van spullen riepen de relschoppers ook antisemitische leuzen zoals ‘kankerjoden’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.