nederland

PvdA investeerde miljoenen, maar leed toch fors zetelverlies

Door Tom Reijner - 21 juli 2015

De PvdA heeft vorig jaar flink geïnvesteerd om de verkiezingen voor het Europees Parlement en de gemeenteraad te kunnen winnen. Maar de miljoenen euro’s leidden niet tot winst, integendeel.

De sociaaldemocraten verloren vooral bij de gemeenteraadsverkiezingen een fors aantal zetels. In 2014 heeft de partij van Diederik Samsom zeker 2,5 miljoen euro uitgegeven, blijkt uit de jaarcijfers van de politieke partijen, schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

Verkiezingsstrijd

Uit die analyse komt naar voren dat D66  – in vergelijking met de PvdA een relatief kleine partij (25.000 leden tegenover 49.000 PvdA-leden) – de miljoenen goed heeft besteed. D66 investeerde 1, 9 miljoen euro, maar wist beide verkiezingen winnend af te sluiten. De PVV stuurde, net als voorgaande jaren, geen jaarrekening. Ook de SP kwam niet met cijfers over de brug, iets dat volgens de krant is te wijten aan ziekte en ICT-problemen.

Na de PvdA en D66 trok de VVD voor beide verkiezingen het meeste uit: 1,8 miljoen euro. Andere partijen deden het met (veel) minder geld. Het CDA bijvoorbeeld, dat ‘slechts’ enkele tonnen over had voor de verkiezingsstrijd.

Zwarte cijfers

Maar anders dan de PvdA, de VVD en D66 wisten de christendemocraten het jaar met zwarte cijfers af te sluiten – evenals GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50Plus. Voor de PvdA had het grote verlies bij de lokale verkiezingen – onder meer in het voormalige ‘rode bastion‘ Amsterdam – een ander nadelig gevolg.

De partij leverde na coalitievorming in de gemeenten flink minder wethouders. Omdat deze bestuurders een deel van hun beloning afstaan aan de partijkas, vielen de inkomsten over 2014 dan ook fors terug.

Bij de meeste politieke partijen is het aantal leden de afgelopen jaren teruggelopen. Dat betekent minder contributie, en dus minder inkomsten om de verkiezingskas te spekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.