nederland

Rapport Onderzoeksraad uitgelekt: separatisten schoten MH17 neer

Door Servaas van der Laan - 15 juli 2015

Malaysia Airlines Boeing 777-200 vlucht MH17 werd vorig jaar op 17 juli uit de lucht geschoten door een langeafstandsraket. De raket werd afgeschoten vanuit gebied dat onder controle stond van de pro-Russische separatisten.

Dat is de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, melden twee bronnen aan CNN die het onderzoeksrapport hebben ingezien.

Separatisten

Volgens de bronnen geeft het onderzoeksrapport een minutieuze beschrijving van de laatste luchtmijlen van de Boeing.

Het rapport meldt vervolgens met welk type raket het toestel uit de lucht moet zijn geschoten en vanaf welke plek dit zou zijn gebeurd. Volgens de Onderzoeksraad is de raket afgeschoten vanuit een gebied dat toen in handen was van de pro-Russische separatisten.

Andere theoriën, over een mogelijk Oekraïens gevechtstoestel dat een raket zou hebben afgevuurd, worden daarmee door de Onderzoeksraad van de hand gewezen.

Malaysia Airlines

Ook vervoerder Malaysia Airlines draagt deels verantwoordelijkheid voor de ramp, menen de onderzoekers. De vliegrouteplanners van de Maleisische luchtvaartmaatschappij hebben gefaald bij de risico-inschatting om over Oost-Oekraïne te vliegen.

Zo werden NOTAMS (berichten aan piloten over onder meer de vliegveiligheid) van andere landen niet geraadpleegd. In het rapport zou staan dat Malaysia Airlines niet over een robuust routeplanningssysteem beschikte dat adequaat alle risico’s in kaart brengt. Mocht dit waar zijn, kan de vliegmaatschappij nalatigheid worden verweten hetgeen miljardenclaims kan opleveren.

Uitgelekt

Hoe het rapport, dat medio oktober zal verschijnen, is uitgelekt, is niet bekend. De Onderzoeksraad heeft de concept eindrapporten begin vorige maand gestuurd aan de vertegenwoordigers van de deelnemende staten Maleisië, Oekraïne, Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nederland. Deze staten hebben volgens de regels van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO zestig dagen de tijd om commentaar te leveren op het rapport. Op basis van het commentaar zal de Onderzoeksraad het definitieve rapport opstellen.

Desgevraagd weigert de Onderzoeksrapport te reageren op de berichtgeving van CNN. Een woordvoerder liet weten ‘geen reactie te kunnen geven op berichten over de inhoud van een conceptrapport’.

Bronnen uit Den Haag melden aan de Volkskrant dat er in het rapport helemaal geen dader wordt aangewezen. Dat zou ook niet de taak zijn van de Onderzoeksraad die alleen de toedracht van de ramp moet onderzoeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.