nederland

RvS: Marokkanen kunnen weer in vreemdelingenbewaring

Door Elif Isitman - 08 juli 2015

Marokkanen mogen weer in vreemdelingenbewaring worden genomen, met het oog op uitzetting naar hun land van herkomst. Eerder werden Marokkanen zonder paspoort of verblijfsvergunning gedwongen vrijgelaten omdat Marokko ze weigerde te accepteren.

Nu kunnen ze weer in vreemdelingenbewaring worden gehouden, zo blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.  De uitspraak komt naar aanleiding van een Marokkaan die in vreemdelingenbewaring zit.

Geen eigen mensen

In april oordeelde de hoogste bestuursrechter nog anders in een zaak over twee andere Marokkanen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Veiligheid en Justitie moest twee uitgeprocedeerde asielzoekers vrijlaten omdat ze geen zicht hadden op uitzetting binnen een redelijke termijn.

Marokko nam toentertijd geen eigen mensen zonder paspoort meer terug omdat het land overhoop lag met Nederland over de uitkeringen en toeslagen die van Nederland naar Marokkaanse burgers vloeien. Het conflict gaat onder meer over de export van kinderbijslag aan kinderen die in Marokko wonen.

Inmiddels zijn de verhoudingen verbeterd en lijkt Marokko de eigen burgers die Nederland wil uitzetten weer te accepteren. De vreemdelingendetentie van de Marokkaanse man is daarmee rechtmatig, zo oordeelt de RvS.

Geen straf

Vreemdelingenbewaring is erop gericht om te voorkomen dat asielzoekers onderduiken en uit het oog verloren worden terwijl de staat hun uitzetting voorbereidt.

Doordat het geen ‘straf’ is mag de bewaring niet te lang duren: de buitenlanders in kwestie zijn niet door een rechter veroordeeld maar hebben ook geen geldige reden om in Nederland te verblijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.