nederland

Staat lijdt verlies bij verkoop Reaal aan Chinese verzekeraar

Door Elif Isitman - 10 juli 2015

De Nederlandse Staat leidt een gevoelig verlies op de voorgenomen verkoop van verzekeraar Reaal aan de grote Chinese verzekeraar Anbang. Waar eerder werd uitgegaan van een verkoopprijs van 150 miljoen euro, is de verkoop nu vastgesteld op een schamele 1 euro.

Daarnaast betaalt Anbang 85 miljoen euro voor de belastingvordering op Reaal (nu Vivat). Dit maakte Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën vrijdag bekend.

Lager dan verwacht

De opbrengst is zoveel lager dan gedacht omdat Anbang meer kapitaal in Reaal moet injecteren. Dat bedrag is gestegen naar 1,35 miljard euro, waar eerder nog werd uitgegaan van 770 miljoen tot 1 miljard. Eerder verwachtte de minister nog wel aan de verkoop van Reaal te gaan verdienen.

Anbang verschaft dus 350 tot 580 miljoen euro meer kapitaal dan bij tekening van de voorwaardelijke verkoopovereenkomst was geraamd.

Tegenvaller

Dijsselbloem vindt de uiteindelijke verkoopprijs een ‘tegenvaller’, maar zegt wel dat die in lijn is met wat partijen met elkaar hebben afgesproken. Dit omdat de kapitaalinjectie van Anbang groter is. Er zou nu meer zekerheid zijn voor de ruim 6 miljoen polishouders en de 4000 medewerkers van Reaal.

Dijsselbloem denkt dat SNS Bank nog wel enige jaren in handen van de staat blijft. Hij denkt op de uiteindelijke verkoop van SNS Bank en de vastgoedportefeuille uiteindelijk quitte te kunnen spelen.

Voor Anbang is de overname van Reaal de eerste stap op de Nederlandse markt, eerder kocht het in België al een verzekeraar.

De Nederlandsche Bank heeft inmiddels toestemming gegeven voor de verkoop. De Chinese toezichthouder moet dat nog doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.