nederland

Zaak Mitch Henriquez reden voor onderzoek naar nekklem

Door Elif Isitman - 08 juli 2015

De Inspectie Veiligheid en Justitie gaat de inzet van de nekklem door de politie onderzoeken. Aanleiding voor het onderzoek is de dood van Mitch Henriquez.

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) heeft om het onderzoek gevraagd. Volgend jaar moet het onderzoek zijn afgerond.

Wurggreep

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez stief twee weken geleden een dag na het festival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark door een zuurstoftekort. Onderzoek wees uit dat de wurggreep bij hem was toegepast tijdens zijn aanhouding. De inspectie richt zich echter op het gebruik van de nekklem in het algemeen. De Rijksrecherche is verantwoordelijk voor het onderzoek naar het specifieke geval van Henriquez.

De nekklem is een omstreden methode, die zelfs in sommige Amerikaanse steden al verboden. Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie zegt het onderzoek ‘een heel goed idee’ te vinden. Volgens Bouman is de nekklem geen ‘vast middel’ bij de politie en worden agenten tijdens hun opleiding ook niet in de methode getraind.

Tranen

De Haagse gemeenteraad vergaderde woensdagavond over de dood van Henriquez. De oppositie uitte scherpe kritiek op het stadsbestuur en de politie. Een deel van de gemeenteraad vindt dat agenten discrimineren en dat de gemeente te weinig doet voor de bewoners. Andere partijen vinden juist weer dat de autoriteiten niet hard genoeg hebben opgetreden.

Burgemeester Jozias van Aartsen ging tijdens de raad niet in op details maar gaf een algemene statement. ‘Is Nederland racistisch? Nee. Komt racisme voor in Nederland? Helaas wel. Discrimineert de politie? Nee. Komt het voor dat agenten discrimineren? Helaas wel. De politieleiding is zich daar bewust van,’ aldus Van Aartsen.

De chef van de Haagse politie Paul van Musscher, barstte tijdens de vergadering in tranen uit. ‘Ik begrijp dat dit emoties oproept bij mensen. Maar de manier waarop daar invulling aan wordt gegeven in de Schilderswijk kan niet.’ Volgens Van Aartsen is er bij de gewelddadige protesten in de Schilderswijk voor zeker 77.600 euro aan schade aangericht. De grootste schade werd aangericht bij de Vaillant, een theater in de wijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.