nederland

Zomerstorm, code geel: waarmee u rekening moet houden op de weg

Door Tom Reijner - 24 juli 2015

Zaterdag rijden opnieuw veel Nederlanders richting hun vakantiebestemming. In Frankrijk blokkeren de boeren de wegen, maar ook in Nederland kan er verkeershinder zijn. Pas op voor het onstuimige weer.

Juist op de drukste dag van het jaar, midden in de zomer, zal het weer erg herfstachtig verlopen. De KNMI heeft voor de kustprovincies code geel afgekondigd, een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Waarmee moet u rekening houden als u morgen de weg opgaat?

Hinder

In het hele land moet het verkeer oppassen. Overal staat een vrij sterke wind. Aan de kust en iets dieper landinwaarts kunnen zware windstoten voorkomen van 80 tot misschien wel 110 kilometer per uur. In de loop van de ochtend zijn eerst de westelijke provincies aan de beurt, later, tijdens de middag ondervindt het noordelijk kustgebied en de regio rond het IJsselmeer hinder.

Mogelijk komt er zelfs een noordwesterstorm. Sommige weermodellen signaleren dat het wel eens zware storm zou kunnen worden (windkracht 10), maar Weerplaza houdt het bij windkracht 9.

Caravan

In de avond neemt de wind flink in kracht af. Verder valt er vanaf vannacht veel regen die buiig van karakter zal zijn. Ook is er kans op onweer, en de temperatuur ligt voor zomerse begrippen op een laag niveau: 18 graden. In de regen ligt het kwik drie graden lager.

Weggebruikers krijgen het advies om toch vooral niet met een caravan of aanhangwagen de weg op te gaan. De kans op schade is groter dan bij een winterstorm, omdat bomen vol in blad staan, waardoor ze eenvoudiger kunnen omvallen. Mensen die een tent hebben opgezet, worden geadviseerd om deze nog eens extra goed vast te zetten.

Het verwachte windveld – bron: Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.