nederland

#Zomerstorm: KNMI geeft weeralarm af voor kustprovincies

Door Tom Reijner - 25 juli 2015

Donkere wolken pakken zich zaterdag samen boven Nederland. Het KNMI heeft een weeralarm uitgevaardigd voor extreem weer langs de westkust.

In de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland kunnen zeer zware windstoten voorkomen tot wel 110 kilometer per uur. Voor de rest van het land is er sprake van code geel, een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Het weeralarm wordt gegeven vanwege de grote impact die de storm kan hebben op het openbare leven.

Windstoten

In het binnenland worden windstoten verwacht van 80 tot 90 kilometer per uur, in het Waddengebied en op het IJsselmeer tot 100 kilometer per uur. De stormachtige wind gaat aan het eind van de ochtend het eerst waaien in het zuidwestelijk kustgebied en verplaatst zich in de middag over het land naar het noordoosten.

Pas in de avond wordt het weer rustiger. Verder komen er in de ochtend en in de eerste helft van de middag vooral in de oostelijke helft van het land enkele onweersbuien voor. Plaatselijk gaan die gepaard met hagel. In het hele land valt buiige regen.

Omvallende bomen

Er bestaat een groot risico op omvallende bomen, aangezien deze vol in blad staan. Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen zoals bouwsteigers en hijskranen, waarschuwt het KNMI.

De VerkeersInformatieDienst raadt weggebruikers vanwege de gevaarlijke windstoten af om rond het middaguur met een caravan of aanhanger te rijden. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft uit voorzorg bijna dertig vluchten geschrapt op Schiphol. Diverse evenementen als het Zomercarnaval in Rotterdam zijn afgeblazen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.